Kramer pakt wereldtitel allround, zilver voor Wüst

Het is voor Kramer de achtste keer in zijn loopbaan dat hij wereldkampioen allround wordt.

Foto Jerry Lampen / ANP

Sven Kramer is zondag voor de achtste keer in zijn loopbaan wereldkampioen allround geworden. De schaatser won de tien kilometer in een tijd van 13.07,19 en dat was goed voor een baanrecord. Ireen Wüst heeft haar meerdere moeten erkennen in Martina Sablikova en pakte zondagmiddag zilver op de WK allround.

De 29-jarige Kramer liet zich in Berlijn niet verrassen door zijn Noorse tegenstander Sverre Lunde Pedersen, die 5,12 seconden op de titelhouder moest goedmaken. In de slotrit kwam de Noor nog wel in actie tegen Kramer, maar het was niet voldoende en Pedersen reed uiteindelijk de derde tijd (13.11,83) en bleef tweede in het klassement.

Jan Blokhuijsen, pakte brons in het eindklassement. De schaatser verscheen zondag met een buikgriep aan de start, maar wist toch de tweede tijd (13.10,95) op de tien kilometer neer te zetten. Het was voor hem zijn vierde medaille bij de WK allround, na brons (2011), zilver (2012) en zilver (2014).

Weinig tegenstand

Tijdens het toernooi in Berlijn eindigde Kramer tijdens de 5.000 en de 10.000 meter als eerste. Op de 500 meter werd hij negende en op de 1.500 meter derde.

Tegenstand had de 29-jarige schaatser nauwelijks. Pedersen reed een matige 500 meter, Denis Joeskov haakte nadat hij de 500 meter in 35,84 aflegde af met een liesblessure, Bart Swings kwam ten val en werd gediskwalificeerd en Blokhuijsen kon door buikgriep op de slotdag Kramer niet bijhouden.

Tegenover de NOS zei Kramer dat hij van te voren hoopte op een saai toernooi:

“Natuurlijk is dat een beetje gekheid. Strijd is leuk, maar als het saai is, dan weet ik dat ik het super goed heb gedaan.”

Acht keer goud

Het is voor Kramer dus de achtste wereldtitel tijdens zijn tiende deelname aan de WK allround die hij op zijn naam schrijft. Eerder pakte hij de gouden plak in 2007, 2008, 2009, 2010, 2012, 2013 en 2015. In 2011 en 2014 deed Kramer niet mee, vanwege fysieke ongemakken. In 2005 en 2006, toen Kramer net begon aan zijn schaatscarrière, behaalde hij brons op de WK allround.

Wüst: zilver met gouden rand

Ireen Wüst was in de vierde en laatste rit op de afsluitende 5.000 meter niet opgewassen tegen de titelverdedigster uit Tsjechië en zette een tijd neer van 7.01,41. Sablikova, die bijna twee seconden moest goedmaken op haar Nederlandse rivale, zegevierde in een tijd van 6.52,57 en zette daarmee een baanrecord neer.

Het brons was voor Antoinette de Jong, die op de 5.000 meter de derde tijd neerzette (7.04,04). De WK-debutante behaalde eerder dit kalenderjaar in Minsk bij de EK allround eveneens brons.