‘Russische bond leeft dopingregels nog niet na’

Dopingtests zouden van te voren worden aangekondigd en een coach zou handelen in verboden middelen.

Voormalig voorzitter Valentin Balachnitsjev van de Russiche atletiekbond Araf (met vlag) is naar aanleiding van het eerste deel van het WADA-rapport door de IAAF levenslang geschorst.
Voormalig voorzitter Valentin Balachnitsjev van de Russiche atletiekbond Araf (met vlag) is naar aanleiding van het eerste deel van het WADA-rapport door de IAAF levenslang geschorst. Foto Kim Jae-Hwan/AFP

Atletiekfederatie IAAF gaat onderzoeken of het inderdaad waar is dat na de internationale schorsing, de Russische bond de dopingregels nog steeds niet na zou leven. In een nieuwe Duitse ARD-documentaire, is te zien dat geschorste coaches hun dopingpraktijken nog altijd voortzetten.

IAAF laat tegenover persbureau AP weten dat het “zorgvuldig gaat kijken”, naar het verschillende audio- en videomateriaal dat is aangeleverd door de journalisten van de tv-zender ARD. Daarop zou te zien en te horen zijn hoe geschorste trainers gewoon doorgaan met hun werk. Een coach zou zelfs een bijbaan hebben als handelaar in verboden prestatiebevorderende middelen.

Ook is volgens de journalisten de huidige directeur van het antidopingbureau Rusada vroeger als medewerker betrokken geweest voor gesjoemel bij de dopingcontroles. In de documentaire van een half uur wordt aan de hand van audiofragmenten ook aangetoond dat atleten van te voren krijgen te horen wanneer er een dopingcontrole plaatsvindt.

Russische sporters

Het is niet voor het eerst dat de ARD een documentaire brengt over het grootschalige dopinggebruik van Russische atleten. Eerder werd Geheimsache Doping - Wie Russland seine Sieger macht en Doping - Top Secret: The Shadowy World of Athletics al uitgezonden.

Het antidopingagentschap WADA liet na die documentaires een onafhankelijke commissie onderzoek doen naar de beschuldigingen over wijdverspreid dopinggebruik onder internationale topatleten. Daarop werd de Russische bond door de IAAF geschorst vanwege systematisch, door de staat gesteund dopinggebruik.

Als de nieuwe onthullingen kloppen en dus blijkt dat de Russische bond de zaken niet op orde heeft, lopen de atleten het risico om definitief uitgesloten te worden van deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De documentaire over de Russische atletiekbond wordt zondag om 22.05 uur uitgezonden in ‘Sport Inside’(WDR).