Rechtbank Iran legt miljardair doodstraf op

De excentrieke Babak Zanjani en twee medeplichtigen zijn schuldig bevonden aan het witwassen en wegsluizen van oliegelden.

Een Iraanse rechtbank heeft een zakenman en twee medeplichtigen tot de doodstraf veroordeeld vanwege het verduisteren van overheidsgeld.
Een Iraanse rechtbank heeft een zakenman en twee medeplichtigen tot de doodstraf veroordeeld vanwege het verduisteren van overheidsgeld. Foto Roos Koole/ANP

Een islamitische rechtbank in Iran heeft miljardair Babak Zanjani ter dood veroordeeld vanwege het verduisteren en witwassen van overheidsgeld. De zakenman wordt ervan beschuldigd bij te dragen aan het ‘verspreiden van corruptie op aarde’, meldt persbureau AFP.

Zanjani werd in 2013 opgepakt omdat hij 2,8 miljard dollar aan olieopbrengsten achterover zou hebben gedrukt. Volgens de Iraanse overheid behoorde dat geld toe aan de staat. De zakenman - met een geschat vermogen van 10 miljard dollar - verdiende jarenlang geld met het systeem dat hij opzette om Iraanse olie via buitenlandse havens door te sluizen. Zo werd de oorsprong ervan geheim gehouden. Het land kon jarenlang geen oliezaken doen als gevolg van de internationale atoomsancties die het land opgelegd had gekregen.

De rechtbank beschuldigt Zanjani er echter van dat hij een groot deel van het verdiende geld zelf heeft gehouden in plaats van het aan de staat over te maken. Daarom hebben de zakenman en twee medeplichtigen nu de doodstraf tegen zich horen eisen, zo is via de staatstelevisie bekendgemaakt. Tevens moeten ze alle drie als boete een kwart betalen van het geld dat ze met het witwassen hebben verdiend. De veroordeelden kunnen nog tegen de uitspraak in beroep gaan.

Excentriek

Zanjani is een excentrieke verschijning in Iran. Hij bezit onder meer een dure Mercedes en draagt een horloge ter waarde van 33.000 dollar, zo blijkt uit dit profiel dat de New York Times van hem maakte. Tot zijn conglomeraat behoorden onder meer een eigen luchtvaartmaatschappij en een vloot olietankers.

De miljardair hield zelf altijd vol in opdracht van de overheid te hebben gehandeld:

“Ik ben een zakenman die het goed voor elkaar heeft. Aangezien de Centrale Bank krap bij kas zat, vroegen ze mij oliedollars naar Iran te sluizen omdat ze het geld hard nodig hadden.”

Zanjani beweert dat het onmogelijk was de verdiensten terug te betalen, omdat verschillende overheidsrekeningen geblokkeerd waren door de internationale sancties. “Ik heb zelf slechts 0,007 procent van de opbrengst verdiend”, zei hij in 2013 tegen de New York Times. “Ik zal het geld terugbetalen als ze me een rekeningnummer geven waarop ik één miljard dollar kan storten.”