Wüst wint 1.500 meter en leidt klassement

Sven Kramer noteerde eerder op de dag de derde tijd (1.47,05) op de 1.500 meter.

De 29-jarige Brabantse verbeterde het baanrecord van Jorien ter Mors.
De 29-jarige Brabantse verbeterde het baanrecord van Jorien ter Mors. Foto Jerry Lampen / ANP

Ireen Wüst heeft zondag bij de WK allround de eerste tijd gereden (1.54,83) op de 1.500 meter. De 29-jarige Brabantse verbeterde daarmee het baanrecord van Jorien ter Mors en heeft de koppositie overgenomen van titelverdedigster Martina Sablikova die als tweede finishte (1.55,44).

Wüst moest op de schaatsmijl 0,03 seconde goedmaken op Sablikova. Op de afsluitende 5.000 meter verdedigt Wüst een marge van 1,94 seconden op Sablikova.

Tegenover de NOS liet Wüst weten erg blij te zijn met de tijd en de race die ze heeft neergezet:

“Het voelde fantastisch en het was fijn om weer snelheid te krijgen en te blijven gaan en dan zit je zo lekker in de rit.”

Wel laat Wüst weten dat ze reëel moet blijven:

“Als de marge 11,9 seconden was geweest, zou ik nog veel kans maken op de wereldtitel.”

Kramer

Sven Kramer noteerde eerder op de dag de derde tijd (1.47,05) op de 1.500 meter. De Noor Sverre Lunde Pedersen won de rit met een tijd van 1.46,24. Het zilver ging naar de Pool Konrad Niedzwiedzki (1.46,84). Met een marge van 5,12 seconden op Pedersen begint de zevenvoudige kampioen later deze dag aan de 10.000 meter.

Jan Blokhuijsen schaatste tegen Kramer en moest genoegen nemen met de zesde tijd (1.47,66). Zaterdag nam Kramer de eerste positie in het klassement, na een snelle 5.000 meter, over van Denis Joeskov. De titelverdediger heeft daardoor in het klassement een voorsprong van 5,12 seconden op de nummer twee Sverre Lunde Pedersen, die de 1.500 meter won. Jan Blokhuijsen, die ziek aan de start verscheen, staat voorlopig derde op 9,80 seconden van Kramer.

Ik sta er riant voor

De zevenvoudige winnaar hoopte op een tijd van 1.46. “Dat zou wel weer eens leuk zijn, want ik heb dit seizoen nog geen echt goede 1.500 meter gereden”, blikte Kramer vooruit bij ANP. Bij de NK Afstanden reed Kramer de achtste tijd (1.48,45), bij de EK Allround de vijfde tijd met 1.48,05. De 1.46 zat er zondag niet in. Bij de NOS gaf Kramer aan dat hij goed in de race zat, maar hij zijn 1.46 verknalde in de laatste ronde:

“De 1.500 meter is niet echt mijn thuis. Ik moet me nog te veel forceren en dat doet pijn. Voor de winst op de 1.500 meter was mijn slotronde van 28,9 niet goed genoeg, maar voor het toernooi was het meer dan voldoende. Ik sta er nu riant voor.”

Kramer zag zijn concurrenten afhaken: Denis Joeskov nam na de 500 meter afscheid vanwege een liesblessure en Bart Swings ging op de 5.000 hard onderuit.