Oerwoudgeluiden in voetbalwedstrijd Hoofdklasse

De KNVB noemt oerwoudgeluiden “weerzinwekkend” en “niet te tolereren”. Of de speler aangifte doet, is nog niet bekend.

Aanvoerdersband van Robin van Persie met daarop de tekst 'respect'.
Aanvoerdersband van Robin van Persie met daarop de tekst 'respect'. Foto Koen van Weel / ANP

De voetbalwedstrijd in de Hoofdklasse C, tussen de Harkemase Boys en VVOG, is zaterdag gestaakt nadat er vanaf de tribune racistische geluiden klonken. Met nog vier speelminuten op de klok werden er oerwoudgeluiden gemaakt richting een donkere speler van VVOG, waarop de teams het veld af liepen. De wedstrijd werd nog wel uitgespeeld.

Tegen het einde van de wedstrijd wilde Pernely Biya een hoekschop nemen aan de kant van het thuispubliek. Uit het publiek kwamen vervolgens oerwoudgeluiden. Hij riep de scheidsrechter erbij, maar die deed niks. Toen de assistent-trainer van VVOG de scheidsrechter vroeg om actie te ondernemen, werd hij met een rode kaart weggestuurd. Niet lang daarna besloot de trainer zijn spelers van het veld te halen. Ook de spelers van de thuisploeg verlieten het veld.

Of Biya en VVOG aangifte doen, is nog niet bekend. De teammanager van het elftal zegt er nog niet over uit te zijn.

Bekijk hieronder de beelden van JTAV:

De wedstrijd werd na tien minuten hervat. De voetballers hielden de bal hoog en tikten wat rond, maar weigerden serieus door te spelen. De Harkemase Boys wonnen de wedstrijd met 2-0. In het wedstrijdsverslag van de winnende ploeg staat te lezen dat de trainer een “klotegevoel” had na de wedstrijd.

De persvoorlichter van de Harkemase Boys zegt zondag dat het gaat om een eenmansactie.

“Het was één iemand die iets riep, waarop andere supporters gelijk woedend reageerden op hem. Toen was het kwaad al geschied. Wij hebben hem gelijk de toegang tot het sportpark ontzegd. Morgen besluiten we wat de definitieve strafmaat wordt.”

De KNVB laat desgevraagd weten de oerwoudgeluiden “weerzinwekkend” te vinden en “niet te tolereren”.

“We gaan alle ins en outs bij de clubs en scheidsrechter opvragen zodat we de persoon of personen kunnen achterhalen en bestraffen. Mocht degene die de oerwoudgeluiden maakte lid zijn van de KNVB, dan kunnen we hem aanpakken via ons tuchtrechtsysteem.”

De scheidsrechter reageerde niet op het protest van Biya. Dat gebeurde volgens de woordvoerder van de KNVB, die inmiddels contact heeft gehad met de arbiter, omdat hij “het echt niet hoorde”. “Het is begrijpelijk dat de scheids het niet hoorde. Er stond wel duizend man aan de kant en een hele kleine groep maakte oerwoudgeluiden. Het gaat om slechts een paar personen of misschien wel één iemand”, legde de woordvoerder uit.

Racisme op het veld: Depay, Bazoer, Vermeer

De laatste tijd heeft de voetballerij vaker te maken met racisme: bijvoorbeeld oerwoudgeluiden die fans van FC Den Bosch maakten in de richting van voormalig AZ-spits Jozy Altidore (2013). De selfie van Memphis Depay en acht andere spelers van Oranje, die resulteerde in schokkende reacties op Facebook (onder andere ‘Zwarte Pieten’, ‘slaven’ en ‘FC Aap’). En het ‘Ebola-Vermeer’ spandoek in Rotterdam, toen Ajax-doelman Kenneth Vermeer bij Feyenoord tekende.

Lees ook het stuk over racistische uitingen in het voetbal: Elk incident is
er één te veel

In januari kreeg Ajacied Riechedly Bazoer te maken met spreekkoren. ADO-supporters maakten oerwoudgeluiden en zongen ‘het bananenlied’. Een maand later liet een Ajaxfan een opblaaspop met het rugnummer 1 en de naam van Kenneth Vermeer met een touw om zijn over de balustrade van supportersvak 410 bungelen. Zowel bij ADO als Ajax heeft het OM een strafrechtelijk onderzoek ingesteld.

Racistische spreekkoren zijn vaak het werk van een minderheid. “In de jaren tachtig en negentig waren spreekkoren massaler. De laatste jaren is het minder geworden. Neemt niet weg dat elk incident er een teveel is”, zei een KNVB-woordvoerder eerder tegen NRC.