Nederlandse hulpgoederen zondag naar Griekenland

De hulpvlucht volgt op de toezegging van Koenders en Ploumen: Griekenland krijgt hulp bij de opvang van vluchtelingen.

Archieffoto van KDC-10, een vliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht. Hiermee worden hulpgoederen naar Athene gebracht.
Archieffoto van KDC-10, een vliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht. Hiermee worden hulpgoederen naar Athene gebracht. Foto Marcel van Hoorn / ANP

Het eerste vliegtuig met hulpgoederen voor vluchtelingen in Griekenland vertrekt zondag. Vanaf de militaire vliegbasis in Eindhoven gaat een vliegtuig naar Athene met daarin 25 ton hulpgoederen, bestaande uit onder meer dekens, slaapzakken en veldbedden, meldt persbureau ANP.

De Griekse regering vroeg vorige week hulp bij het opvangen van de vluchtelingen die de oversteek vanuit Turkije hebben gemaakt. Ministers van Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Bert Koenders en Lilianne Ploumen (beiden PvdA), zeiden hulp toe. Zo kan Griekenland ook rekenen op negen mobiele hulpposten. Die bestaan uit twee medische voertuigen met een generator, tent en medische voorzieningen. De eerste voertuigen zijn zaterdag al vertrokken, de rest volgt dinsdag.

Lees ook dit eigen nieuws van NRC: Turkije neemt vluchtelingen terug

Crisis in Griekenland

Griekenland gaat gebukt onder de grote stroom aan migranten en vluchtelingen. In totaal zijn er dit jaar 120.000 migranten gearriveerd in het land. In het noorden zitten duizenden mensen vast aan de grens, omdat Macedonië vrijwel niemand meer wil doorlaten richting Noord-Europa. Zo bestormden vluchtelingen maandag de door Macedonië opgetrokken prikkeldraadmuur. De muur stond er nog maar een paar weken. De politie reageerde met traangas.

Eerder deze week werd bekend dat Turkije achthonderd migranten terug wil nemen uit Griekenland. Dat geldt als een kleine, maar langverwachte en mogelijk cruciale doorbraak in de vluchtelingencrisis. Griekenland en Turkije hebben sinds 2002 een akkoord over de terugname van illegale migranten. Dat werkte in de praktijk amper, door gebrek aan politieke wil. Door nu ruim driehonderd migranten in twee dagen terug te nemen, veel meer dan wat het in een jaar terugneemt, geeft Turkije een signaal af.

De Europese Unie en Turkije houden maandag een speciale migratietop in Brussel, juist nu steeds meer Europese binnengrenzen worden gesloten en Schengen (vrij verkeer van goederen en mensen) kraakt. De EU-commissaris voor Humanitaire Hulp en Crisisbeheersing, Christos Stylianides, zei afgelopen week dat hij in de komende drie jaar 700 miljoen euro extra wil vrijmaken voor humanitaire hulp aan vluchtelingen. Of dat gaat gebeuren is nog afwachten: het Europees parlement en de EU-lidstaten moeten nog instemmen met dit plan.