Ajax, Feyenoord, Vitesse, AZ en NEC pakken drie punten

Door de 4-0 overwinning tegen Willem II blijft Ajax in het spoor van koploper PSV.

Davy Klaassen scoort de 4-0 voor Ajax in de uitwedstrijd tegen Willem II Foto ANP

Ajax heeft zondag goede zaken gedaan voor het kampioenschap. De Amsterdammers wonnen de uitwedstrijd bij Willem II ruim: 0-4. Feyenoord won met 3-1 van Cambuur Leeuwarden, AZ pakte tegen Excelsior drie punten, Vitesse en NEC pakten in de slotminuten de overwinning tegen respectievelijk Roda JC en Heracles Amelo.

Door de probleemloze uitzege blijft Ajax koploper PSV in het vizier houden. Het verschil is één punt. De Amsterdammers kenden alleen in de openingsfase problemen met de Tilburgers; in de slotfase van de eerste helft kwam Ajax via Arek Milik op een voorsprong. Zijn veertiende competitietreffer. Na ruim vijftig minuten scoorde Riechedly Bazoer fraai raak, een kleine tien minuten later gaf Willem II-verdediger Rochdi Achenteh een opgelegde kans aan Lasse Schöne. In de 65e minuut maakte Davy Klaasen er nog 0-4 van.

Feyenoord wint voor derde keer op rij

De negatieve reeks bij de Rotterdammers lijkt doorbroken. Na de winst tegen FC Utrecht, de belangrijke bekeroverwinning tegen AZ, wist Feyenoord zondag opnieuw te winnen. Makkelijk ging het niet tegen Cambuur, dat voorlaatste staat in de eredivisie.

In de uitverkochte Kuip, voor de negentiende keer op rij, bleef een groot aantal fans weg vanwege onvrede over het bestuur. Na twaalf minuten kwamen ze alsnog de tribunes op, met briefjes in hun handen met daarop het woord ‘wanbeleid’.

Twitter avatar MikosGouka Mikos Gouka Aanhang Feyenoord met stil protest. En met Tapia op de tribune en Gustafson terug bij de wedstrijdselectie. #feycam https://t.co/xrwmKYGT5N

Veel hadden de supporters niet gemist. In de 35e minuut kwam Feyenoord met dank aan de arbitrage op voorsprong. Het ontging de grensrechter dat Michiel Kramer buitenspel stond, hij leek ook de bal met zijn arm te controleren. Kramer mocht doorgaan en legde de bal keurig breed op Jens Toornstra die raak schoot. Na rust kwam Cambuur langszij door een doelpunt van Martijn Bartho. In de slotfase lukte het de Rotterdammers toch de drie punten te pakken. Opnieuw Dirk Kuijt, zijn zestiende doelpunt van het seizoen, en Eljero Elia scoorden.

AZ wint van defensief Excelsior

De Alkmaarders hebben zich een beetje herstelt van de grote nederlaag tegen Ajax en het mislopen van de bekerfinale, afgelopen donderdag. Toen verloor AZ in de Kuip met 3-1 van Feyenoord. Tegenstander Excelsior speelde zeer defensief en had geluk dat ze maar met 2-0 verloren.

Pas na rust wist AZ het net te vinden. Derrick Luckassen scoorde uit een corner en Vincent Janssen benutte een penalty nadat Sander Fischer voor de zoveelste keer aan zijn shirt hing. De aanvoerder van Excelsior moest met rood van het veld.

Chinees Zhang bezorgt Vitesse zege tegen Roda

Na de 5-0 uitoverwinning tegen Heracles Almelo verloor Roda JC voor eigen publiek met 2-1 van Vitesse. De Chinees Zhang Yuning bezorgde de bezoekers met een kopbal in blessuretijd de zege. Vitesse kwam voor rust op voorsprong door een knappe actie van Isaiah Brown.

Roda-spits Mike van Duinen bracht de thuisclub weer terug in de wedstrijd, maar de club uit Kerkrade lukte het niet om een punt over te houden aan de wedstrijd.

NEC in slotminuten langs Heracles

Christian Santos heeft voetbalclub NEC in de eredivisie de overwinnig bezorgd in de met 1-0 gewonnen wedstrijd tegen Heracles Almelo. De Nijmegenaren behaalde daarmee hun eerste zege in zes duels, terwijl de Almeloërs tegen hun vierde nederlaag op rij aanliepen.

Santos werd vrijdag door de tuchtcommissie van de KNVB nog geschorst voor vier wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk, vanwege een slaande beweging die hij maakte tijdens het duele vorige week tegen Excelsior. De Venezolaanse spits ging echter tegen de schorsing in beroep en kon daarom zondag gewoon spelen. Dat betaalde zich meteen uit: in de 88ste minuut scoorde hij met een omhaal zijn veertiende treffer van het seizoen.

Door de overwinning stijgt NEC naar de zesde plaats in de eredivisie, terwijl Heracles Almelo inmiddels is gezakt naar de achtste plaats. Later op zondag wordt nog de wedstrijd Feyenoord - Cambuur Leeuwarden gespeeld.

    • Jorg Leijten
    • Huib de Zeeuw