Mortieraanval eist 13 levens in Aleppo

De aanval is volgens het Syrisch Observatorium uitgevoerd door Al-Nusra, de Syrische tak van Al-Qaeda.

Syriërs maken gebruik van de wapenstilstand om in Aleppo te demonstreren tegen het Assadbewind.
Syriërs maken gebruik van de wapenstilstand om in Aleppo te demonstreren tegen het Assadbewind. Foto Karam al-Masri/ AFP

Een mortieraanval in het noorden van Aleppo heeft op zondag aan dertien mensen het leven gekost. Er vielen ook veertig gewonden, zo meldt het Syrische staatspersbureau SANA. Het staakt-het-vuren in Syrië, van kracht sinds 27 februari, wordt niet door alle strijdende partijen nageleefd.

In het gebied waar de wapenstilstand van kracht is, zijn volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten 125 mensen om het leven gekomen. In de regio’s waar dit niet het geval is, telden activisten van het Observatorium 552 doden.

‘Veel minder aanslagen door wapenstilstand’

De aanval vond plaats in de wijk ‘Sheikh Maqsoud’ waar voornamelijk Koerden wonen. Volgens het Observatorium is de aanval uitgevoerd door militanten van Jabhat al-Nusra, de Syrische tak van Al-Qaeda. Ze zouden meer dan zeventig raketten en mortiergranaten hebben afgevuurd op deze wijk. Al-Nusra is net als Islamitische Staat (IS) niet betrokken bij de wapenstilstand; beiden voeren geregeld aanslagen uit.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, heeft op zondag telefonisch contact gehad met zijn Amerikaanse collega Johan Kerry. Ze lieten weten dat ze “het effect van de wapenstilstand als positief beoordelen, het heeft geleid tot een sterke vermindering van het aantal geweldsdelicten”, zo tekende persbureau AP op. Terwijl het Russische ministerie van Defensie eerder op de dag liet weten dat het staakt-het-vuren in het afgelopen etmaal vijftien keer werd geschonden.

Rusland en de Verenigde Staten willen de strijdende partijen, exclusief Al-Nusra en IS, overhalen om weer deel te nemen aan de vredesonderhandelingen in Geneve die komende week plaatsvinden.

‘Emir van Homs’ gedood bij luchtaanval

De luchtaanvallen op IS gaan gewoon door. Afgelopen vrijdag zou Amro al-Abbassi, de ‘Emir van Homs’, zijn omgekomen, zo meldt de onafhankelijke Syrische nieuwsagentschap ARA News. Het is onduidelijk of de VS of Rusland achter deze aanval zit.

Al-Abbassi zou verantwoordelijk zijn voor de ontvoering van onder meer de Amerikaanse journalist James Foley en de Britse hulpverlener Alan Henning. Beide werden in 2014 door militanten van IS onthoofd.

Inwoners Aleppo demonstreren tegen Assad

Het staakt-het-vuren in Syrië werd door een groot aantal inwoners in Aleppo aangegrepen om te protesteren tegen het bewind van Assad. Zo melden inwoners via social media.

Twitter avatar KenanRahmani Kenan كنان 2/29/2016: Syrian women march alongside men in huge Aleppo protest calling for end to Assad regime. #Syria https://t.co/vkjMC5ZXSI

In de weken voorafgaand aan de wapenstilstand bombardeerden het Syrische regime en haar bondgenoot Rusland grote delen van Aleppo. Daarbij vielen honderden burgerslachtoffers. Ook ziekenhuizen en medische faciliteiten werden getroffen. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International was dat een bewuste oorlogsstrategie.