Koenders en Ploumen sturen ambassadeur naar Honduras

De ambassadeur moet aandacht vragen voor de moord op mensenrechtenactiviste Berta Cáceres.

Veel mensen geven de milieu- en mensenrechtenactiviste Berta Cáceres de laatste eer nadat ze op donderdag in haar huis is vermoord. Ze werd bekend vanwege haar protesten tegen de bouw van een dam.
Veel mensen geven de milieu- en mensenrechtenactiviste Berta Cáceres de laatste eer nadat ze op donderdag in haar huis is vermoord. Ze werd bekend vanwege haar protesten tegen de bouw van een dam. Foto Jorge Cabrera/ Reuters

De ministers Bert Koenders (PvdA, Buitenlandse Zaken) en Lilianne Ploumen (PvdA, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) sturen de Nederlandse ambassadeur in Costa Rica naar Honduras om aandacht te vragen voor de moord op de bekende mensenrechtenactiviste Berta Cáceres. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken op haar website.

Cáceres, die zich inzette voor de rechten van inheemse gemeenschappen in Honduras, werd afgelopen donderdag in haar huis vermoord. Zij was de oprichter van de Council of Indigenous Peoples of Honduras (COPINH) dat samenwerkte met onder meer de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie Both Ends.

Voerde strijd tegen de bouw van een dam

De Nederlandse ambassadeur moet er volgens de ministers op aandringen dat de Hondurese autoriteiten de daders opsporen en berechten. Minister Koenders laat in een reactie weten:

“Moedige mensen als Cáceres moeten zonder intimidatie en bedreiging kunnen werken. Met het sturen van de ambassadeur geven we het belangrijke signaal af dat de wereldgemeenschap meekijkt en dat we blijvend aandacht zullen hebben voor Cáseres’ nalatenschap en de belangrijke strijd die zij vol overtuiging heeft gevoerd. Niemand mag ongestraft met deze moord wegkomen.”

Volgens de politie zou Cáceres vermoord zijn na een beroving; familieleden spreken dit tegen. Op een lokale radiozender vertelde de 84-jarige moeder van Berta Cáceres dat haar moord te maken heeft met haar strijd tegen de aanleg van de bouw van de Agua Zarcadam, zo schrijft de Britse krant The Guardian. Ze werd al lange tijd bedreigd vanwege haar optreden. Vorig jaar ontving zij voor de protesten die ze organiseerde tegen deze dam de belangrijke Goldman milieuprijs.

De Hondurese overheid wil met de bouw van vier dammen in de Gualcarque-rivier elektriciteit opwekken, de inheemse Lenca-bevolking vreest dat de rivier droog komt te staan. De financiering van de dam komt ook deels uit Nederland, zo meldt Both Ends. De Nederlandse ontwikkelingsbank FMO investeert 13,6 miljoen euro in het project. De Nederlandse ontwikkelingsorganisatie roept Nederland op om niet langer bij de omstreden dam betrokken te zijn.

“We roepen Nederland en de FMO dan ook op om hun betrokkenheid bij het project te heroverwegen en zich volledig in te zetten voor het ophelderen van deze zaak, het zoeken naar gerechtigheid, het beschermen van de betrokkenen en het voorkomen van toekomstige aanslagen.”

Protesten na moord op Cáceres

Na de moord op Cáceres braken er afgelopen donderdag protesten uit. Studenten van de universiteit van Honduras gooiden stenen naar de politie die daarop traangas inzette. De demonstranten verweten de overheid nalatigheid omdat Cáceres, ondanks de vele doodsbedreigingen, geen bescherming genoot.

Tijdens de begrafenis op zaterdag riepen de duizenden aanwezigen om een onafhankelijk onderzoek.