‘Hamas verantwoordelijk voor dood openbaar aanklager Egypte’

Volgens de Egyptische minister van Binnenlandse Zaken heeft Hamas leden van de Moslimbroederschap getraind.

De Egyptische minister van Binnenlandse Zaken, Magdi Abdel Ghaffar tijdens een persconferentie.
De Egyptische minister van Binnenlandse Zaken, Magdi Abdel Ghaffar tijdens een persconferentie. Foto Mohamed Abd El Ghany/ Reuters

De Egyptische minister van Binnenlandse Zaken, Magdy Abdel-Ghaffar, heeft in een televisie-uitzending de Palestijnse beweging Hamas en de Egyptische Moslimbroederschap beschuldigd van betrokkenheid bij de moord op openbaar aanklager Hisham Baraka. Eerder op zondag werden zes leden van Moslimbroederschap opgepakt in verband met de aanslag, zo meldt Reuters.

Op 29 juni 2015 vond er in Egyptische hoofdstad Kairo een bomaanslag plaats op het konvooi van openbaar aanklager Hisham Baraka. Er vielen zeven gewonden; de 65-jarige Barakat overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Het was de eerste moord in 25 jaar op een belangrijke Egyptische official.

‘Hamas trainde Moslimbroeders in de Gazastrook’

In totaal zijn 48 leden van de verboden Moslimbroederschap opgepakt. Veertien van hen zouden betrokkenheid bij de moord op de hoofdaanklager hebben bekend, aldus de minister. Volgens Abdel-Ghaffar heeft de militaire tak van Hamas in de Palestijnse Gazastrook, waar zij aan de macht zijn, militanten van de Moslimbroederschap getraind en voorbereid voor deze aanslag. Hamas vormt de Palestijnse tak van de Egyptische Moslimbroederschap.

Zowel Hamas als de Moslimbroederschap ontkennen enige betrokkenheid bij de aanslag.

Twitter avatar HamasInfoEn Hamas Movement Hamas denies role in killing Egyptian prosecutor general https://t.co/g7qq5XmkF6 https://t.co/7yfE52GJRJ

Barakat leidde vervolging naar Moslimbroeders

Na de militaire machtswisseling in Egypte in 2013, toen het Egyptische leger president Mohammed Morsi van de Moslimbroederschap afzette, zijn er meerdere aanslagen gepleegd op de veiligheidsdiensten in Egypte. De Egyptische overheid houdt de Moslimbroederschap verantwoordelijk. Vele hoge leden van deze politieke beweging zijn opgepakt en veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen.

Na de machtsovername van de voormalig generaal Sisi is er in Egypte geen oppositie meer. Veel animo was er ook niet bij de kiezers voor de parlementsverkiezingen die in oktober vorig jaar werden gehouden.