Economie

Economie Chinese oliehoofdstad crasht hard

Een keiharde crash in de Chinese stad Daqing, stoot China al minder broeikasgassen uit en de huizenmarkt in Hong Kong doet het slecht.

Foto AFP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Een keiharde crash. Een andere term voor wat er in de Chinese stad Daqing gebeurt is er niet. De waarde van alle economische activiteiten in de stad, in de buurt van belangrijke olievelden, daalde met 27 procent vorig jaar. Dalende olieprijzen en de Chinese economische problemen waren de oorzaken, meldt de Nikkei Asian Review.

Het is voor het eerst in dertig jaar dat Daqing economische krimp meemaakt. Volgens de Chinese autoriteiten zal er veel geld uitgetrokken worden om de mensen in Daqing te ondersteunen en opnieuw aan banen te helpen.

Stoot China al minder broeikasgassen uit?

Goeie kans dat China al het toppunt van de uitstoot van broeikasgassen heeft bereikt. Tot die conclusie komen wetenschappers van de Londen School of Economics, schrijft de Financial Times.

Dat is eerder dan gedacht. Het grote verschil zit in de groeicijfers die oude studies aanhielden. Met een groei van 10 procent per jaar heeft China veel meer energie nodig. Maar met het huidige tempo van 7 procent valt dat mee. De uitstoot van broeikasgassen wordt ook geremd door een omschakeling van fossiele brandstoffen naar duurzame bronnen.

Huizenmarkt Hongkong doet het slecht

Het aantal woningen dat verkocht is in Hongkong is met 70 procent gedaald in februari, vergeleken met dezelfde maand een jaar geleden. Het is de grootste afname in 25 jaar. Dat meldt persbureau Bloomberg.

Slechts 1.800 huizen wisselden in februari van eigenaar. Een jaar geleden waren dat er ruim 6.000. Prijzen zijn de afgelopen maanden met 10 procent gezakt. De economische problemen op het Chinese vasteland slaan dus ook over op de autonome Chinese stad.