Duitse vicekanselier: populisten schaden economie

Donald Trump en Geert Wilders zullen met hun pleidooi voor protectionisme economieën veel schade toebrengen, zegt vicekanselier Sigmar Gabriel.

De Duitse minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel waarschuwt voor de opkomst van populistische partijen in Europa. Hun economisch beleid zal de landen geld gaan kosten, vreest de vicekanselier.
De Duitse minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel waarschuwt voor de opkomst van populistische partijen in Europa. Hun economisch beleid zal de landen geld gaan kosten, vreest de vicekanselier. Foto Bernd Von Jutrczenka / AFP

De Duitse vicekanselier en minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel (SPD) waarschuwt voor de opkomst van rechtspopulisten als Donald Trump en Geert Wilders. Zij vormen niet alleen een bedreiging voor de vrede en sociale cohesie in een land, maar ook voor de economie. Dat stelt de SPD-leider in een interview met het Duitse Welt am Sonntag.

“Of het nou gaat om Donald Trump, Marine Le Pen of Geert Wilders: populisten aan de rechterkant beloven hun volgers een terugkeer naar een sprookjeswereld waarin het economische leven zich enkel binnen de landsgrenzen afspeelt”, meent Gabriel. De vicekanselier is bang voor het protectionisme dat ze prediken:

“Nog nooit in de geschiedenis is gebleken dat het werkt wanneer een geïsoleerde economie enkel binnen de landsgrenzen opereert. We moeten uitleggen hoe globalisatie op een juiste manier kan worden vormgegeven. En laten we niet vergeten dat een exportnatie als Duitsland meer heeft geprofiteerd van de wereldwijde handel dan enig ander land.”

Duitse economen bezien de groei van populistische partijen de afgelopen jaren - onder meer de grote vluchtelingenstroom richting Europa - met argusogen. In hetzelfde artikel in Welt am Sonntag stelt Holger Schmieding van het Instituut voor Duitse Economie dat wanneer het vrije verkeer van goederen binnen de EU aan banden wordt gelegd, dit tot een krimp van de binnenlandse economie van 5 procent kan leiden. “Zo’n besluit zal voor jaren van afnemende groei zorgen”, aldus Schmieding.

Trump vs. Merkel

De Republikeinse presidentskandidaat Trump liet zich onlangs voor het eerst uit over de vluchtelingenstroom naar Europa. In het Franse tijdschrift Valeurs Actuelle waarschuwde hij dat “de migratiecrisis kan leiden tot de ineenstorting van het continent”. De hoofdschuldige is volgens hem de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die volgens de Republikein “waanzinnig” is. Haar manier van regeren zal “opstanden veroorzaken” in het land.