Opinie

De week waarin Trump naar de Republikeinse nominatie opstoomde

Dit waren de spraakmakendste artikelen die ik afgelopen week in NRC Handelsblad, nrc.next en op nrc.nl en NRC Q heb gelezen.

Elke dag krijgt de redactie een lijst van de stukken die de dag ervoor op de site van NRC het meest zijn gelezen. Woensdag, de dag na Super Tuesday, stonden er vijf stukken over de Amerikaanse verkiezingen in. Vooral Donald Trump blijft onze lezers mateloos fascineren.
Wie is de meest besproken man van de week eigenlijk? Waar groeide hij op? Waar haalt hij zijn geld vandaan? Is hij een seksist en een racist? Amerika-redacteur Maartje Somers beantwoordde de vragen.

En wie stemmen er op Donald Trump? Niet alleen de boze, witte, middelbare kiezer, stelde onze correspondent in de VS Guus Valk vast. Trumps electoraat is veel breder.

NBillu
Overigens maken de Amerikaanse Republikeinen zich grote zorgen om de opkomst van Trump. Maar ze hebben dit type politicus sinds de jaren zestig zelf gecreëerd, blijkt uit twee recente boeken.

Hoe gaat het intussen met Hillary Clinton? Maartje Somers schreef dat ze eindelijk rustig kan ademhalen. Na Super Tuesday hoeft ze Sanders niet meer te vrezen. ‘Maar dankzij hem werd ze een betere kandidaat’.

En tot slot: doet Trump u ook wel eens denken aan Pim Fortuyn? Columnist Frits Abrahams moet bij Clinton-Trump in elk geval ‘gevaarlijk veel’ denken aan Melkert-Fortuyn in 2002.

Peter Vandermeersch
Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.