Bernie Sanders pakt winst op Super Saturday - Cruz zit Trump op de hielen

Democratische kandidaat Bernie Sanders tijdens een campagnebijeenkomst in Warren, in de staat Michigan.
Democratische kandidaat Bernie Sanders tijdens een campagnebijeenkomst in Warren, in de staat Michigan. Foto Carlos Osorio / AP

Bernie Sanders is de grote winnaar van Super Saturday. De Democratische senator mag Kansas en Nebraska op zijn naam schrijven. Zijn tegenstander Hillary Clinton wint in Louisiana.

Trump wint Louisiana en Kentucky

Donald Trump won vannacht de grootste prijzen die te vergeven waren op Super Saturday: Kentucky en Louisiana. In deze zuidelijke staten waren de meeste kiesmannen te halen, elk 46. Maar de vastgoedmagnaat werd op de hielen gezeten door Ted Cruz. Met rond de vijf procent verschil in stemmen in Louisiana en Kentucky pakken de twee kandidaten ongeveer hetzelfde aantal kiesmannen.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Kentucky is voor Trump. Maar Ted Cruz is heel dichtbij gekomen.
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Vannacht laat zien: onder vroege stemmers was Trump razend populair. De laatste dagen is een zwerm kiezers naar Cruz gegaan. Debat-effect?

De overwinningstoespraak van Cruz na het winnen in Kansas:

Cruz won overtuigend in Kansas en Maine en liet daarmee tegenstanders John Kasich en Marco Rubio ver achter zich. Mogelijk hadden zowel Trump als de wankele senator uit Florida vannacht last van hun chaotische en vulgaire debatoptreden.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Het ‘penis-incident’ met Rubio lijkt de beste verklaring voor Trumps dip: ook Rubio’s latere resultaten veel slechter dan de vroege stemmen

In zijn overwinningstoespraak in Palm Beach riep Trump op tot eenheid binnen de Republikeinse partij en drong hij aan op het vertrek van Kasich en Rubio uit de race.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Donald Trump: ‘I would love to take on Ted [Cruz] one-on-one. That would be so much fun, I want Ted, ok?’

De meeste staten, maar het draait om kiesmannen

Dat Sanders het goed deed in Kansas en Nebraska is volgens onze correspondent Guus Valk niet verrassend. De populistische Democraat doet het goed in de stemrondes van de caucuses doordat hij veel, en vooral jonge kiezers, op de been krijgt. Hoewel Sanders vannacht de meeste staten in zijn zak heeft, zullen de aantallen kiesmannen die hij en Clinton verzamelen waarschijnlijk dicht bij elkaar liggen omdat deze proportioneel verdeeld worden. Haar overwinning in Louisiana compenseert voor het verlies aan kiesmannen in de andere staten.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk En @BernieSanders pakt weer een staat bij de Democraten: Kansas. Weer een caucus, waarbij hij het traditioneel goed doet.

Volgens Associated Press blijft de voormalig minister van Buitenlandse Zaken de overduidelijke koploper. Het persbureau schat dat Clinton er momenteel 668 kiesmannen heeft verzameld en Sanders minstens 462. Om de partijnominatie ver winnen moet een kandidaat er 2383 hebben. Sanders moet dus meer staten binnenslepen voordat hij Clinton de pas af kan snijden. Morgen vechten de Democraten in Maine en in een debat in Flint verder om de partijnominatie. Aankomende dinsdag wordt er weer gestemd in Michigan en Mississippi.

(Weer) niet de dag van Rubio

Super Saturday was niet zoals afgelopen dinsdag een Super Trump Day. Maar het was wederom niet de dag van Marco Rubio, de senator uit Florida die zijn belofte als Trump-alternatief niet kan waarmaken. Zijn hoop is gevestigd op zijn thuisstaat, waar Rubio in de peilingen het niet bepaald goed doet. Is hij misschien te conservatief voor de Republikeinse kiezers, vraagt onderzoeksplatform FiveThirtyEight zich af.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Weer een rampavond voor Marco Rubio. Tot nu toe: 16,7% in Kansas (3e) 13,3 in Kentucky (3e), 19,3 in Louisiana (3e), 8% in Maine (4e).

De Republikeinse race ziet er volgens Fox News steeds meer uit als een strijd tussen twee kandidaten:

Cruz wil verenigd front vormen tegen Trump

Cruz riep in zijn overwinningstoespraak - net als Trump - zijn concurrenten Rubio en gouverneur John Kasich op om uit de race te stappen. De top van de Republikeinse partij hoopt door de verkiezingsstrijd zolang mogelijk te laten duren en de kiesmannen over de vier kandidaten verdeeld te houden, Trump de nominatie te onthouden. Dat is echter niet in het voordeel van Cruz, de partijelite is hem niet goed gezind vanwege zijn onbuigzame en extreme conservatieve standpunten. Daarom wil hij - als enige die heeft aangetoond te kunnen winnen in de voorverkiezingen - dat zijn rivalen afhaken. Cruz:

“Het wordt steeds duidelijker dat als je Trump wilt verslaan, we ons moeten verenigen. Als je iemand anders steunde, laat ik dan zeggen dat je nog steeds welkom bent in ons team. Wij omarmen jullie omdat we de voorverkiezingen en de presidentsverkiezingen kunnen winnen als we verenigd zijn.”

Waarom konden journalisten en experts de opmars van Trump niet konden voorspellen, FiveThirtyEight-statisticus Nate Silver legt het uit bij On the Media: