Economie

Apple-computers voor het eerst getroffen door ransomware

Foto AFP

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Voor het eerst is er ransomware gevonden op computers van Apple. Hackers slaagden er dit weekend in om via het BitTorrent-programma Transmission ransomware te installeren bij Mac-gebruikers, meldt computerbeveiligingsbedrijf Palo Alto Networks aan persbureau Reuters.

Ransomware blokkeert een computer en de gegevens die erop staan en vervolgens moet de gebruiker losgeld (ransom) betalen om weer in de computer te kunnen. Het is nog niet duidelijk of er al slachtoffers zijn benaderd om geld te betalen, maar het programma blijft drie dagen stil alvorens gegevens te gaan versleutelen. Er zou 1 bitcoin (zo’n 400 dollar) worden gevraagd om de computer weer te ontgrendelen.

Via Windows verdienen cybercriminelen jaarlijks al honderden miljoenen met ransomware, maar volgens directeur inlichtingen Ryan Olson van Palo Alto Networks is het bij Apple nog niet eerder gelukt dit soort malware te installeren:

“This is the first one in the wild that is definitely functional, encrypts your files and seeks a ransom.”

De mogelijk besmette versie van Transmission is 2.90 en is vrijdag pas uitgekomen. Met de nieuwste update 2.92 wordt de ransomware automatisch verwijderd.

Vijf redenen waarom mobiel betalen niet echt doorbreekt

Veel Amerikanen houden koudwatervrees voor mobiel betalen, ook al wordt dit jaar een groei van 210 procent van het aantal mobiele transacties verwacht. Hoe komt het dat een échte doorbraak uitblijft, terwijl betalen met de smartphone zo snel en makkelijk is? TechCrunch zet de vijf belangrijkste redenen op een rij:

1. Veiligheid
Meer dan de helft van de internetgebruikers is bang dat mobiel betalen niet veilig is.

2. Geen wereldwijde standaard
Er is nog geen wereldwijde standaard, dus moeten gebruikers allerlei verschillende apps installeren om overal mobiel te kunnen betalen.

3. Apps moeilijk te verwijderen
Eenmaal geïnstalleerde betaalapps zijn vaak moeilijk te verwijderen, zelfs als het bedrijf erachter al lang geen betaalservice meer biedt.

4. Mobiele technologie gefragmenteerd
Winkels kunnen uit drie soorten technologie kiezen om mobiele betalingen te kunnen accepteren en zeker kleinere ondernemers zullen niet in alle drie investeren.

5. Oude gewoontes slijten langzaam
Veel mensen zijn zo gewend aan het huidige betaalsysteem en er ook tevreden mee, zodat er geen reden is te veranderen.

United Airlines-topman Oscar Munoz keert terug

De in oktober door een hartaanval getroffen topman Oscar Munoz van United Airlines gaat vanaf 14 maart weer volledig aan de slag, meldt The Wall Street Journal. Munoz was toen hij de hartaanval kreeg nog maar net aangetreden als topman van de onrustige luchtvaartmaatschappij.

Binnen United Airlines zijn de arbeidsverhoudingen flink verziekt en zijn er eigenlijk al sinds de fusie in 2010 forse operationele problemen. Munoz was aangesteld die te lijf te gaan en presenteerde ook al snel een plan van aanpak waarin verbetering van de arbeidsmoraal van de werknemers, klantenservice en punctualiteit de belangrijkste speerpunten waren.

Na de valse start kan hij daar nu in volle gang mee verder en hij wordt daarbij gesteund door de in januari gepubliceerde goede kwartaalcijfers, vooral vanwege de lage brandstofprijzen.