Zwijn met tanden als krulhoorns

Illustratie irene goede

Wiebel, wiebel. Je hebt een losse tand. Een beetje draaien nog, zachtjes trekken en... Gefeliciteerd, je hebt een gat in je gebit! Met je tong kun je het puntje van de nieuwe grote-mensen-tand al voelen.

Tanden wisselen is spannend. Vraag maar aan de babiroessa. Babiroessa? Wat is dat? Het klinkt als een fantasiebeest. Toch bestaat de babiroessa echt. Het is een zeldzaam zwijn dat leeft op het eiland Sulawesi in Indonesië.

In het Indonesisch betekent babiroessa hertzwijn. En als je de babiroessa ziet snap je wel waarom: de mannetjes hebben niet alleen slagtanden, maar ook twee prachtige krulhoorns op hun snoet.

Maar wacht eens even. Dat zijn geen hoorns, maar tanden! Krultanden die dwars door snoet de van de babiroessa steken.

Biologen hebben nu gezien hoe die bijzondere snuittanden groeien. Een baby-babiroessa krijgt eerst melktanden, net als een mensenkind. Die hoektanden staan niet recht naar benden, maar ze steken vooruit.

Nadat de babiroessa heeft gewisseld, gebeurt er iets vreemds. De hoektand draait langzaam omhoog. De tand groeit de snoet uit. Als de babiroessa anderhalf jaar oud is begint de huid te bobbelen. En als de babiroessa twee jaar is breken zijn tanden door de huid van de snoet. Zou dat pijn doen?

Als de babiroessa ouder wordt, krullen zijn tanden verder. Steeds krommer en krullender, tot de babi- roessa zijn eigen kop kan krabben met zijn tanden.

Dieren vechten vaak met hun hoorns en slagtanden. Maar de babiroessa is zuinig op zijn krultanden. Als twee babiroessa-mannetjes vechten, staan ze op hun achterpoten en proberen ze elkaar als boksers omver te stoten. Hun snuit houden ze zo hoog mogelijk. Ze willen niet dat die mooie tanden breken.

Biologen weten niet zo goed waar babiroessa’s hun tanden wel voor gebruiken. Ze hebben wel gezien dat mannetjes vaak tranen laten als ze elkaar zien. En dat ze daarna vaak met hun tanden tegen jonge boompjes en over de grond schuren. Misschien zit er een geurstof in de tranen. En misschien smeren de babiroessa’s hun tranen uit, om te laten ruiken wie hier de baas is. Zou dat echt zijn waar de krultanden voor bedoeld zijn? Het is wel een mooi verhaal. Babiroessa, wat ben je toch een bijzonder beest.