WK allround alleen bij de vrouwen nog spannend

Terugtrekking Joeskov “verdient sportief gezien geen schoonheidsprijs”, vindt Jac Orie.

Kramer in actie op de 5.000 meter. Foto Jerry Lampen / ANP

Het had zo spannend kunnen zijn, het WK allround in Berlijn. Liefst 0,7 seconden voorsprong nam de Rus Denis Joeskov op de 500 meter op titelverdediger Sven Kramer: 35,84 om 36,54 seconde. Misschien toch geen achtste wereldtitel allround voor de gedoodverfde favoriet? Maar voordat het publiek in het bomvolle Berliner Sportforum begon te geloven in een leuk toernooi, was het met de spanning alweer gedaan. Joeskov meldde zich direct na het winnen van de openingsafstand af met liesklachten. Kramer won ‘achteloos’ de vijf kilometer (in 6.14,13) en leidt na de eerste dag met riante voorsprong op nummer twee Jan Blokhuijsen. De titel kan hem zondag nauwelijks nog ontgaan.

Het is de charme van allrounden: rekensommen in het klassement, specialisten die winnen op de korte afstanden of juist op de lange afstanden. Maar aan Joeskov was het zaterdag in Berlijn niet besteed. Met 0,7 seconden voorsprong op de 500 meter had hij omgerekend op de vijf kilometer zeven tellen mogen verliezen ten opzichte van Kramer. “Hij heeft dit jaar nog niet onder de 6.30 gereden”, rekende Kramers coach Jac Orie snel voor. Om maar aan te geven dat de Rus zelfs met zijn op het oog riante voorsprong op de sprint nog geen kans zou hebben gehad in het klassement. Maar de 1.500 meter van zondag is juist wel een afstand waar Joeskov in het verleden dik won van Kramer. Dan zou de uitkomst van het toernooi in elk geval tot de afsluitende tien kilometer onzeker zijn geweest.

“Jammer”, noemde Kramer de opgave van Joeskov. “Ik zou het zelf zo niet hebben gedaan. Als je zoveel last hebt van een blessure weet je dat van tevoren en moet je niet starten.” In dat geval had Kramers jonge ploeggenoot Patrick Roest kunnen debuteren. “Dit verdient sportief gezien geen schoonheidsprijs”, bekritiseerde Orie de handelswijze van de Russen om Joeskov na de eerste afstand terug te trekken.

“Na de 500 meter werd de blessure erger en de pijn ernstiger”, verklaarde Joeskov zelf via tolk en coach Kosta Poltavets. In de aanloop naar het toernooi had de wereldkampioen op de 1.500 meter al aangegeven dat hij mogelijk de tien kilometer niet zou rijden wegens liesklachten. Hij wil niet het risico lopen volgende week in Thialf de wereldbeker op zijn favoriete afstand te missen. “Moet je dan in het ziekenhuis belanden of er een half jaar tot een jaar uit zijn”, vroeg Joeskov retorisch. En dat de Nederlanders zijn handelswijze niet snappen? “Het blijft een afweging van elke sporter persoonlijk.”
Of Joeskov als specialist op de middenafstanden in de toekomst nog zal meedoen aan de allroundtoernooien? “Ik moet kijken welke afstanden er volgend jaar worden gereden”, verwees hij naar de discussie om het allrounden spannender te maken door de langste afstanden te vervangen door een duizend meter of drie kilometer. “Als de tien kilometer blijft is de kans groot dat ik prioriteit leg bij de WK afstanden en Olympische Spelen. Dan rijd ik geen WK allround meer maar richt ik me op 1.000 en 1.500 meter.”

Kan de titel bij de mannen Kramer na één dag al bijna niet meer ontgaan, bij de vrouwen is er nog wel volop spanning. Op de 1.500 meter van zondag bedraagt het verschil tussen de nummers één Martiná Sáblíková en twee Ireen Wüst slechts drie honderdste van een seconde. “Heya Jan Bols”, zongen de Nederlandse fans na een spontaan gesprekje met een uitgelaten Wüst na de eerste dag. In de aanloop naar het toernooi gaf de vijfvoudig wereldkampioene allround aan niet in haar beste vorm te steken, door een val vlak voor het seizoen en perikelen bij de zoektocht naar een sponsor voor haar ploeg. Toch reed ze een dijk van een openingsdag.

Op de sprint hoefde Wüst alleen drie Japanse schaatssters, getraind door de Nederlandse coach Johan de Wit, voor te laten gaan. Op de drie kilometer schitterde de olympisch kampioene van Sotsji als in haar beste dagen. Tot in de slotronde hield ze haar rondetijden laag, om de tot dan toe snelste tijd van ploeggenote Antoinette de Jong (4.02,88) met ruim drie seconden te verbeteren: 3.59,43. Sáblíková bleek niet onder als enige in het sfeervolle Sportforum, voormalig bolwerk van de DDR, niet onder de indruk. Met haar uitzonderlijke combinatie van gratie en kracht dook de frêle Tsjechische tot vreugde van haar uitzinnig coach Petr Novák onder de tijd van Wüst: 3.58,11. Opgeteld bij haar 39,62 op de sprint net genoeg om haar rivale te passeren in het klassement. De charme van het allrounden schuilt in Berlijn alleen nog in het vrouwentoernooi.

    • Maarten Scholten