Geen bewijs omkoping rond WK 2006, maar zweem blijft

Er is geen bewijs gevonden dat Duitsland stemmen zou hebben gekocht voor de organisatie van het WK in Duitsland in 2006. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onafhankelijk onderzoek van advocatenkantoor Freshfields. Wel hebben de onderzoekers een reeks verdachte betalingen aangetroffen, waardoor omkoping dan ook niet uitgesloten wordt.

In 2000 kreeg Duitsland met een nipte meerderheid het WK toegewezen. Een andere grote kanshebber dat jaar was Zuid-Afrika. Het weekblad Der Spiegel berichtte afgelopen najaar dat Duitsland het WK van 2006 gekregen zou hebben door vier Aziatische FIFA-leden om te kopen. Het Duitse organisatiecomité van Beckenbauer zou een zwarte kas hebben gecreëerd, waarin de toenmalige Adidas-directeur Robert-Louis Dreyfus een bedrag van omgerekend 6,7 miljoen euro stortte. Volgens Der Spiegel ging dat om een lening, waarmee de stemmen zouden zijn gekocht.

Centraal staan een reeks dubieuze betalingen, onder meer door Duits voetbalicoon en voorzitter van het organiserend comité Franz Beckenbauer. De Duitse voetbalbond maakte in 2005 een bedrag van 6,7 miljoen euro over naar een FIFA-rekening. Deze som werd vanaf de FIFA-rekening meteen overgemaakt naar een Zwitserse rekening van de in 2009 overleden Louis-Dreyfus. Die rekening had hij in 2002 geopend.

Vanaf deze rekening was in 2002, twee jaar nadat Duitsland het WK in de wacht sleepte, een bedrag van omgerekend ongeveer 6,7 miljoen euro overgemaakt op rekening van een Zwitsers advocatenkantoor, waar de onderzoekers ook betalingen vonden van Beckenbauer. Uiteindelijk kwamen de miljoenen terecht bij een bedrijf uit Qatar, waarvan toenmalig voorzitter van de Aziatische voetbalbond Mohammed Bin Hammam eigenaar was. Hij is in 2012 geschorst door de FIFA wegens poging tot omkoping in een niet gerelateerde kwestie. „Elke uitspraak over de reden van deze betaling is speculatie,” aldus Freshfields. Beckenbauer gaf in het najaar toe een fout te hebben gemaakt omtrent een betaling in 2002, maar ontkende omkoping. (NRC)