Vallen betekent: leer beter klimmen

Sorry hoor, noem me een aansteller, maar ik vind dit eng. Zelfs als ik de touwen, haken en ogen zie waarmee Dennis van Hoek gezekerd zit. Zelfs als ik weet dat deze foto gemaakt is op een Hollandse kunstberg. In gedachten zie je Van Hoek toch boven diepe ravijnen bungelen aan een stuk gletsjer dat wegsmelt als een poolkap op een zomerdag.

Maar ja, klimmen doet Van Hoek (28) voor de lol. Het begon allemaal toen hij op zijn derde uit een boom viel en besloot dat hij dus beter moest leren klimmen. Hij was drie jaar geleden de eerste Nederlander die zich tussen de Russen liet kronen als winnaar van een wereldbekerwedstrijd. Dit weekend is hij een van de favorieten op het NK ijsklimmen in het verder vrijwel ijsloze Utrecht. Het is het eind van een seizoen waarin hij reisde van berg naar hal (de Eisturm in Rabenstein) naar berg, met alle ontberingen die daarbij horen. Want ijsklimmen is geen olympische sport en dus is er zelden ergens geld voor. Van Hoek trotseert de klassieke ontberingen van de kleinsporter: slechte slaapplaatsen, autopech, gereedschapsslijtage en misverstanden met de wedstrijdleiding. Straks in de lente kan hij gewoon weer eens in een peren appelboompje klimmen. Als hij maar voorzichtig is...