Tegen wil en dank maakte Badr Hari hem BN’er

Oprichter reisorganisatie Eliza was here werd vrijdag dood aangetroffen in zijn huis.

Foto Bob van der Vlist
Foto Bob van der Vlist

Op 8 juli 2012 werd Koen Everink een bekende Nederlander. „Tegen wil en dank”, zegt zijn advocaat Alexander de Swart. Met een in het wit gestoken gezelschap was Everink op dancefeest Sensation White; hij bracht de avond door in skybox 233. De nacht eindigde in het ziekenhuis. Kickbokser Badr Hari sloeg Everink in elkaar, mogelijk met hulp van anderen. Hari werd na een veelbesproken rechtszaak veroordeeld tot twee jaar cel waarvan tien maanden voorwaardelijk.

Vrijdagochtend vond de politie het levenloze lichaam van Everink in zijn woning in Bilthoven. De politie stelt dat Everink is omgebracht, maar weet nog niets over het motief.

Koen Everink had ook voor de mishandeling al enige bekendheid in societykringen. Hij was een rijk man, in de Quote 500 junior van 2013 werd zijn vermogen geschat op 15 miljoen euro.

Everink was sinds 1997 ondernemer in de toeristische sector. „Ik ben erin gerold”, zei hij in 2013 in een interview met NRC.

„Ik wilde ondernemen. Ik dacht: wat vind ik leuk? Reizen. Wat ga ik dus verkopen? Reizen aan mensen die reizen ook leuk vinden.”

In 2004 begon hij het online reisbureau Eliza was here. Het bedrijf richt zich op mensen die een unieke reis willen maken, maar geen zin hebben in te veel uitzoekwerk. Everink ging zelf op zoek naar bijzondere locaties. „Dat onontdekte strandje, dat restaurantje waar de vis op je bord net nog in zee zwom”, zei hij in hetzelfde interview.

Vlak voordat hij in het ziekenhuis belandde, verkocht hij zijn bedrijf voor veel geld aan reisgigant Sundio. Daar werd hij entrepreneur.

Voordat Everink in de reisbranche ging werken, handelde hij nog even in schilderijen. Samen met een vriend ging hij van deur tot deur in Duitsland. „Die vriend kocht de schilderijen voor 100 Duitse Mark per stuk in Hongkong. Aan de deur kostten ze 250 DM”, vertelde hij.

Everink had profvoetballer willen worden, maar kreeg op zijn vijftiende een zware enkelblessure. Volgens advocaat De Swart was Everink een „energieke, ondernemende man, heel sportief”. De Swart: „Hij zei altijd dat tennis zijn grote passie was.” Everink bezocht graag belangrijke tennistoernooien.

Everink had tot zijn dood last van de mishandeling. In de rechtzaal vertelde hij vorig jaar dat zijn enkel „tien tot vijftien procent” minder functioneerde dan voorheen.

Het frustreerde Everink dat de waarheid rondom de mishandeling nooit helemaal boven water kwam. „Van meet af aan heeft hij gevonden dat de waarheid aan het licht moest worden gebracht. Daar zette hij zich intensief voor in”, vertelt De Swart. Bijvoorbeeld door naar het gerechtshof te gaan, ook al vond hij dat zwaar omdat hij „de ellende moest herbeleven”. „‘Dit is méér dan een blauw oog, waarom vertellen mensen niet wat ze weten’, zei hij vaak.” In meerdere interviews vertelde Everink dat hij op straat regelmatig door jongens met een een Marokkaanse achtergrond werd belaagd. Zij zouden hem verwijten dat hij zelf om de mishandeling had gevraagd.

Koen Everink is 42 jaar geworden. Hij was gescheiden en laat een dochter (6) na.