Tegen wil en dank maakte Badr Hari hem BN’er

Rijk werd hij met reisorganisatie Eliza was here. Als slachtoffer werd Koen Everink een BN’er.

foto ANP/ ROBIN UTRECHT
foto ANP/ ROBIN UTRECHT

Levenloos is Koen Everink vrijdag in zijn villa in Bilthoven aangetroffen. Wat er is gebeurd, is een raadsel. Maar dat het om een misdrijf gaat, staat volgens de politie vast.

Agenten zetten in de ochtend het huis aan de Hoflaan af en trokken zwarte schermen op. Forensisch specialisten verzamelden sporen. En de recherche riep een ieder op om die informatie heeft contact op te nemen met de politie in Utrecht.

De geruchtenstroom kwam vervolgens snel op gang. Koen Everink zou eerder hebben aangegeven zich bedreigd te voelen. In meerdere interviews gaf hij aan vaker belaagd te zijn door jongens van Marokkaanse komaf, die hem lieten weten aan de kant van kickboxer Badr Hari te staan.

Het is vier jaar geleden dat Badr Hari tijdens het dancefeest Sensation White in Amsterdam Koen Everink zwaar mishandelde. Er volgde een veelbesproken rechtszaak, waarbij Hari veroordeeld werd tot twee jaar cel waarvan tien maanden voorwaardelijk. De zaak zorgde er voor dat Everink uitgroeide uit tot een bekende Nederlander. „Tegen wil en dank”, aldus zijn advocaat Alexander de Swart.

Maar Koen Everink had ook voor de mishandeling al enige bekendheid, dan wel in societykringen. Hij was een rijk man, in de Quote 500 junior van 2013 werd zijn vermogen geschat op 15 miljoen euro.

Reizen

Everink was sinds 1997 ondernemer in de toeristische sector. „Ik ben erin gerold”, zei hij in 2013 in een interview met NRC. „Ik wilde ondernemen. Ik dacht: wat vind ik leuk? Reizen. Wat ga ik dus verkopen? Reizen aan mensen die reizen ook leuk vinden.” In 2004 begon hij het online reisbureau Eliza was here. Het bedrijf richt zich op mensen die een unieke reis willen maken, maar geen zin hebben in te veel uitzoekwerk. Everink ging zelf op zoek naar bijzondere locaties. „Dat onontdekte strandje, dat restaurantje waar de vis op je bord net nog in zee zwom”, zei hij in hetzelfde interview.

Vlak voordat hij in het ziekenhuis belandde door Hari, verkocht hij zijn bedrijf voor veel geld aan reisgigant Sundio. Daarna werd hij entrepreneur.

Voetballer

Everink had profvoetballer willen worden, maar kreeg op zijn vijftiende een zware enkelblessure. Volgens advocaat De Swart was Everink een „energieke, ondernemende man, heel sportief”. De Swart: „Hij zei altijd dat tennis zijn grote passie was.” Everink bezocht graag belangrijke tennistoernooien.

Everink had tot zijn dood last van de mishandeling. In de rechtszaal vertelde hij vorig jaar dat zijn enkel „tien tot vijftien procent” minder functioneerde dan voorheen.

Het frustreerde Everink dat de waarheid rondom de mishandeling nooit helemaal boven water kwam. „Van meet af aan heeft hij gevonden dat de waarheid aan het licht moest worden gebracht. Daar zette hij zich intensief voor in”, vertelt De Swart. Bijvoorbeeld door naar het gerechtshof te gaan, ook al vond hij dat zwaar omdat hij „de ellende moest herbeleven”. „‘Dit is méér dan een blauw oog, waarom vertellen mensen niet wat ze weten’, zei hij vaak.”

Koen Everink is 42 jaar geworden. Hij was gescheiden en laat een dochter (6) na.