Sven Kramer aan kop in klassement na 5.000 meter

De titelverdediger houdt Jan Blokhuijsen en Sverre Lunde Pedersen net achter zich.

Sven Kramer na de 500 meter, waar hij negende werd.
Sven Kramer na de 500 meter, waar hij negende werd. AP Photo/Markus Schreiber

Bij de WK Allround heeft Sven Kramer de eerste positie in het klassement overgenomen van Denis Joeskov. Hij won in Berlijn op grootse wijze de 5.000 kilometer door met een tijd van 6.14,13 te finishen. De titelverdediger heeft daardoor in het klassement een voorsprong van 0,87 seconde op de nummer twee Jan Blokhuijsen, die als derde eindigde met 6.17,80. Sverre Lunde Pedersen finishte als tweede met een tijd van 6.16,89. In het klassement staat hij op de derde positie; de Noor is 1,58 seconden verwijderd van Kramer.

Eerder op de dag werd Kramer op de 500 meter negende. Denis Joeskov werd bij die afstand eerste. Morgen treffen de heren elkaar weer bij de 1500 meter. Dat zal overigens zonder Joeskov zijn. De Rus imponeerde op de 500 meter, maar liet daarna weten wegens een blessure af te zien van verdere deelname aan de WK. Joeskov had eerder al aangegeven niet aan de afsluitende 10.000 meter mee te zullen doen wegen een liesblessure. Ook Bart Swings is uit de running: de Belg ging tijdens de 5.000 meter onderuit en werd na de race gediskwalificeerd.

Als laatste afstand werd zaterdag de 3.000 meter bij de dames verreden. Die werd gewonnen door Martina Sábliková in 3:58.11. Ze veroverde daarmee de koppositie op Ireen Wüst, die op 1,32 seconden achterstand tweede werd. Wüst moet zondag op de 1.500 meter 0,03 seconden inlopen om de titel binnen te slepen.