Benoeming bisschop Den Bosch lekt uit via website bisdom

Bisschop Gerard de Korte
Bisschop Gerard de Korte Foto ANP

Is het een foutje of wordt hij het echt? De naam van de nieuwe bisschop van het bisdom Den Bosch, Gerard de Korte, zou eigenlijk pas op zaterdagochtend bekendgemaakt worden.

Maar een medewerker van de website van het bisdom Den Bosch publiceerde de benoeming vrijdagavond per ongeluk online. Het bericht werd snel verwijderd maar een oplettende medewerker van het twitteraccount RK Boulevard („Katholieke gossip uit het Heilig Hart van Nederland”) had toen al een screendump van het bericht verspreid.

Bij de bisdommen Den Bosch en Groningen-Leeuwarden – waar De Korte nu nog bisschop is – wilde niemand het bericht niet bevestigen. Het Nederlands Dagblad schrijft op basis van anonieme bronnen echter dat De Korte inderdaad de nieuwe bisschop van Den Bosch wordt. Eerder werd De Korte al genoemd als kandidaat voor het bisdom Utrecht

De zittende bisschop in Den Bosch, Antoon Hurkmans (71), kondigde vorig jaar zijn vertrek aan in verband met gezondheidsproblemen. Hij is sinds 1998 bisschop in Den Bosch en treedt af op 14 mei. Hurkmans kwam in 2010 in het nieuws toen een pastoor weigerde om de hostie te geven aan praktiserende homo’s. De pastoor had dit gedaan na overleg met Hurkmans, wat de bisschop op veel kritiek kwam te staan.

De Korte (60) staat bekend als een bruggenbouwer. Hij was sinds 2001 hulpbisschop in Utrecht en werd in 2008 benoemd als bisschop van het bisdom Groningen-Leeuwarden. In 2015 werd hij de eerste Theoloog des Vaderlands, om zijn ‘open opstelling’ en ‘pastorale hart’.

Vóór zijn aanstelling in het noorden leek hij favoriet om kardinaal Ad Simonis als aartsbisschop in Utrecht op te volgen. Paus Benedictus koos toen echter voor de meer conservatieve Wim Eijk. De benoeming van De Korte is de eerste van paus Franciscus in Nederland.