Republikein Carson staakt strijd om presidentschap VS

De voormalig neurochirurg zinspeelde eerder deze week al op het staken van de strijd, maar vrijdag kwam de bevestiging.

Ben Carson kondigt het einde van zijn kandidatuur aan.
Ben Carson kondigt het einde van zijn kandidatuur aan. Foto Alex Wong / AFP

Na onder meer Jeb Bush, Rick Perry en Rick Santorum heeft opnieuw een Republikeinse kandidaat zijn campagne voor het Amerikaanse presidentschap stopgezet. De voormalig neurochirurg Ben Carson zinspeelde eerder deze week al op het staken van de strijd, maar vrijdagavond (Amerikaanse tijd) kwam de officiële bevestiging, zo meldt persbureau Reuters.

De 64-jarige Carson liet woensdag al weten dat hij niet langer een “politieke weg voorwaarts” zag, nadat hij tijdens de voorverkiezingen tot dusver in geen enkele staat won. Ook meldde hij zich af bij het debat tussen de Republikeinse kandidaten van donderdag. Tijdens een toespraak in Washington op vrijdagavond lichtte Carson zijn besluit toe:

“Er zijn een hele hoop mensen die van me houden. Ze stemmen alleen niet op me.”

Doordat de 64-jarige Carson zich terugtrekt uit de strijd om het presidentschap blijven er nu nog vier Republikeinse kandidaten over. Naast zakenman Donald Trump zijn dat de senatoren Ted Cruz en Marco Rubio en de gouverneur van Ohio, John Kasich. Trump is voorlopig favoriet: hij won tot dusver in tien staten.

‘Andere kandidaten kannibaliseren elkaars electoraat’

Hoewel ook Rubio en Cruz al wonnen in de voorverkiezingen, is het volgens onze correspondent Guus Valk onwaarschijnlijk dat iemand anders dan Trump de Republikeinse voorverkiezingen wint. Na ‘Super Tuesday’ schreef hij daarover in NRC:

“Ted Cruz is de meest serieuze uitdager gebleken, met een sterke aanhang in het zuiden. Maar de politieke stokebrand Cruz wordt door de Washington-elite nog meer gehaat dan Trump. Wat niet meehelpt, is dat er nog steeds vijf kandidaten zijn, die elkaars electoraat kannibaliseren. Het is bijvoorbeeld moeilijk voor Marco Rubio op stoom te komen zolang John Kasich nog meedoet.”

Dit weekeinde spreken nog eens vijf staten hun voorkeur uit voor de Republikeinse presidentskandidaat. Op zaterdagnacht Nederlandse tijd zijn Kansas, Kentucky, Louisiana en Maine aan de beurt. Zondagnacht volgt Puerto Rico.