Prominente Soedanese oppositieleider Turabi overleden

De islamist is een van de oudste tegenstanders van de regering van president Omar al-Bashir.

Turabi in 2011.
Turabi in 2011. Foto Ashraf Shazly / AFP

De radicale Soedanese politicus Hassan al-Turabi is op 84-jarige leeftijd overleden. Dat hebben medische bronnen gemeld aan persbureau AFP. Turabi is een van de meest prominente oppositieleden van het land en een van de oudste tegenstanders van de regering van president Omar al-Bashir.

Turabi, een islamist, was in 1989 onderdeel van de coup van Bashir, maar keerde zich tegen hem. Sindsdien is hij meerdere keren opgepakt. In 2009 werd hij gearresteerd nadat hij had Bashir had opgeroepen zichzelf aan te geven bij het Internationaal Strafhof voor oorlogsmisdaden in Darfur.

In 1983 was Turabi een van de drijvende krachten achter de invoering van de sharia in Soedan. Die leidde tot een bloedige strijd met het overwegend christelijke zuiden. De oorlog duurde 22 jaar en kostte naar schatting twee miljoen levens.

Turabi studeerde rechten aan de universiteit van Londen, promoveerde aan de Sorbonne Universiteit van Parijs en sprak Arabisch, Engels, Frans en Duits. Hij overleed volgens AFP in het ziekenhuis na een hartaanval.