6 mei besluit over proces Decembermoorden

De Surinaamse krijgsraad zal op 6 mei bepalen of en hoe president Desi Bouterse en 24 andere verdachten vervolgd zullen worden voor de Decembermoorden van 1982. Daarbij zal inhoudelijk op de zaak worden ingegaan. Dat heeft de voorzitter van de krijgsraad vrijdag bepaald tijdens de eerste zitting in het proces sinds 2012.

Op verzoek van de nabestaanden van de slachtoffers gaf vorig jaar de hoogste rechter aan het OM opdracht om vervolging te hervatten. In 2007 kwam het pas tot een proces, maar dat werd in 2012 stilgelegd toen een omstreden amnestiewet door het parlement werd aangenomen. Daardoor gingen de verdachten vrijuit. De zaak werd vervolgens geschorst om de wet te laten toetsen door het Constitutioneel Hof. In Suriname is dat hof echter nog steeds niet opgericht. Op 8 december 1982 werden vijftien tegenstanders van het regime van toenmalig legerleider Bouterse in Fort Zeelandia gemarteld en vermoord. Bouterse heeft altijd iedere betrokkenheid ontkend, maar verklaarde wel „politiek verantwoordelijk” te zijn. (NRC)