Kramer negende op 500 meter, Joeskov wint eerste afstand

Om op gelijke hoogte te komen, moet Kramer op de vijf kilometer een achterstand van 7 seconden goedmaken op Joeskov.

Sven Kramer tijdens de training in aanloop naar het wereldkampioenschappen allround. Foto Jerry Lampen / ANP

Sven Kramer heeft zaterdag op de WK allround een kleine achterstand opgelopen op zijn Russische concurrent Denis Joeskov. De titelverdediger reed de 500 meter in 36,54 seconden en eindigde daarmee als negende op de eerste afstand van het toernooi. Joeskov won de rit met een tijd van 35,84 tellen.

Tijdens de 5.000 meter later op de middag moet de Nederlandse olympisch kampioen daarom 7 seconden goedmaken om op gelijke hoogte te komen met de Russische 1.500 meter specialist. De achterstand op Nederlands kampioen allround Jan Blokhuijsen is veel kleiner: die werd in Berlijn zesde in 36,46 seconden.

Wüst snelste van de favorieten
Of de 29-jarige Kramer zich zorgen moet maken over het gat met Joeskov is overigens nog maar de vraag. De drievoudig wereldkampioen op de schaatsmijl weet namelijk nog niet of hij zondag meedoet aan de afsluitende 10.000 meter, zo meldt persbureau ANP. Joeskov vreest dat hij door een lichte liesblessure die afstand niet aankan.

Bij de vrouwen reed Ireen Wüst van alle favorieten het snelst op de 500 meter. De vijfvoudig wereldkampioene allround zette met 39,41 seconden de vierde tijd neer. Wüst was daarmee een fractie sneller dan haar grootste concurrent, Martina Sábliková, die in 39,62 seconden zevende werd. Miho Takagi won in 38,93 seconden.

    • Joost Pijpker