Koenders: lobbyende oud-bewindspersoon moet voorzichtig zijn

Koenders reageert op de lobbyactiviteiten van Ben Bot, die onder valse voorwendselen een afspraak maakte met minister Ploumen.

Foto: ANP/BART MAAT

Lobbyende oud-ministers moeten voorzichtig zijn met activiteiten die te maken hebben met hun oude ministeries. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed. Volgens Koenders dreigen dergelijke activiteiten anders snel ‘onzuiver’ te worden.

De minister reageert daarmee op berichtgeving in NRC over de lobbyactiviteiten van voormalig minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot. Namens scheepsbouwer Damen probeerde Bot in 2014 een verklaring van geen bezwaar te krijgen van minister Ploumen (Buitenlandse Handel) voor de uitvoer van marineschepen.

Dat deed hij echter in een gesprek dat was aangevraagd in een niet-commerciële hoedanigheid. Officieel wilde Bot als bestuurder van Radio Nederland Wereldomroep en als voorzitter van de raad van toezicht van het Nederlands Instituut voor Meerpartijendemocratie met Ploumen praten over de situatie in Egypte. Ploumen heeft in een gesprek met de top van Damen laten weten niet gediend te zijn van dergelijke praktijken.

Wat Koenders betreft hoeven er geen nieuwe regels te komen voor dergelijke situaties. Maar:

“Het gaat erom dat er transparantie is en dat zaken niet door elkaar gaan lopen.”

De minister wilde niet specifiek ingaan op het geval van Bot. Wel gaf hij aan zijn voorganger hoog te hebben zitten:

“Ik zou hem willen oproepen terughoudend te zijn.”