‘Afwijkend gokgedrag’ bij twee wedstrijden Eredivisie

Er is tijdens de wedstrijden bovengemiddeld veel gegokt, wat zou kunnen wijzen op matchfixing.

Foto: ANP XTRA/LEX VAN LIESHOUT

De KNVB heeft bij twee wedstrijden in de Eredivisie ‘afwijkend gokgedrag’ geconstateerd. Bij de wedstrijden FC Twente - SC Cambuur (20 februari 2016, 3-0) en FC Utrecht - Willem II (21 februari, 2-1) zou bovenmatig veel gegokt zijn. De voetbalbond baseert zich op een rapport van een kansspelaanbieder uit Duitsland. Dat rapport kreeg de bond in handen na berichtgeving bij de Duitse zender ARD over NEC – Willem II (17 februari, 1-0), waar ook sprake was van afwijkend gokgedrag. De bond gaat nu verder onderzoek instellen naar deze wedstrijden.

Dat er bovengemiddeld veel gegokt is, wil niet zeggen dat er sprake is van matchfixing, aldus de KNVB. Een afwijkend gokpatroon kan echter wel wijzen op het manipuleren van wedstrijden. De betrokken clubs zijn door de KNVB op de hoogte gesteld. Algemeen directeur bij Cambuur Ard de Graaf:

“Het mag voor zich spreken dat wij volledige medewerking zullen verlenen aan een eventueel onderzoek. Ondanks het feit dat er geen officiële verdachtmakingen zijn, betreuren we het dat het Nederlandse voetbal en SC Cambuur worden genoemd in deze zaak.”

En ook bij FC Twente zegt interim-directeur Onno Jacobs alle medewerking toe:

“Natuurlijk wil je als club niet met dit soort zaken in verband worden gebracht, maar op dit moment weet de KNVB, en daarmee wij ook, niet meer dan dat er opmerkelijk vaak zou zijn ingezet op FC Twente – sc Cambuur. Het spreekt voor zich dat FC Twente indien nodig meewerkt om informatie te geven.”

De zaak rondom matchfixing in het Nederlands voetbal kwam vorig jaar aan het rollen toen werd vastgesteld dat voormalig Willem II-speler Ibrahim Kargbo in 2009 geprobeerd zou hebben een wedstrijd van zijn club te manipuleren. Drie weken geleden bevestigde de KNVB dit. Kargbo mag nooit meer een functie in het Nederlandse voetbal uitoefenen.