Kansas kiest voor Ted Cruz en Bernie Sanders

Republikeinse kandidaat Ted Cruz mag de overwinning in Kansas claimen. Het is de vijfde staat die de senator uit Texas op zijn naam mag schrijven in de strijd om de partijnominatie. Ook Bernie Sanders won de staat in de Democratische race.

Republikeinse presidentskandidaat Ted Cruz tijdens een campagne-evenement in Wichita in Kansas.
Republikeinse presidentskandidaat Ted Cruz tijdens een campagne-evenement in Wichita in Kansas. Foto Orlin Wagner / AP

De eerste staat van Super Saturday heeft een oordeel geveld over de Republikeinse en Democratische kandidaten. Ted Cruz en Bernie Sanders mogen zich de winnaar noemen in Kansas.

Cruz mikt op zuidelijke staten

In Kansas krijgt Cruz 24 van de veertig te verdelen kiesmannen. Met overwinningen in Iowa, thuisstaat Texas, Oklahoma en Alaska behaalde hij er al 231. Om de partijnominatie te krijgen moet hij er minstens 1237 verzamelen. Koploper Donald Trump heeft 329 kiesmannen (plus negen uit Kansas).

Dit zijn de uitslagen in de Republikeinse Kansas caucus (volgens Politico). De opkomst van Super Saturday in de staat overtreft die van 2012, toen deden bijna dertigduizend kiezers mee. Dat zijn er dit jaar meer dan 73 duizend.

  • Cruz 50,7 procent
  • Trump 24,4 procent
  • Rubio 14,7 procent
  • Kasich 8,8 procent

De overwinning in Kansas benadrukt het campagneverhaal van Cruz dat hij de enige kandidaat is die het op kan nemen tegen Trump. Maar de conservatieve senator moet zaterdagnacht ook in zuidelijke staten Louisiana en Kentucky winnen om die woorden waar te maken. De overtuigende zege van Cruz in Kansas is verrassend, in de peilingen liep hij achter op Trump.

Update 2.55 uur: Ted Cruz wint ook de caucus in Maine, met een aanzienlijke voorsprong op Trump.

Verdeelde partij

Het was te verwachten dat Trump in Kansas niet de winnaar zou zijn. De Republikeinse partij hield hier gesloten stemmingen. Dat betekent dat alleen geregistreerde Republikeinen mee mogen doen. De populistische vastgoedmagnaat doet het niet goed bij deze groep tijdens de voorverkiezingen. Om dezelfde reden zal Trump in Maine hoogstwaarschijnlijk niet als winnaar uit de bus komen, ondanks de steun van gouverneur Paul LePage.

Deze week veroordeelden kopstukken uit de Republikeinse partij - zoals voormalige presidentskandidaten Mitt Romney en John McCain - Trump voor zijn extreme standpunten en gebrek aan leiderschap. Dit benadrukte eens te meer hoe de partij oorlog voert tegen zichzelf. Want de partijelite laat het ook na om zich te scharen achter een van de andere kandidaten.

Ook Democraten naar de stembus

Bernie Sanders is de Democratische winnaar in Kansas. Hij haalde ruim 67 procent van de stemmen, zijn tegenstander Hillary Clinton iets meer dan 32 procent. Volgens CNN is de opkomst in de caucus, net zoals bij de Republikeinen, groter. Het aantal kiezers dat meedeed, overtreft dat van 2008.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk En @BernieSanders pakt weer een staat bij de Democraten: Kansas. Weer een caucus, waarbij hij het traditioneel goed doet.