JSF-drama bezorgt ons een déjà vu: ramptoestel Starfighter

Horen we het ook eens van een deskundige: de ervaren piloot Abe van der Schraaf toont aan dat de Joint Strike Fighter de miskoop van de eeuw is (26/2). Lang waren PvdA-politici even wijs en veegden de vloer aan met de JSF-lobbyisten, maar herfst 2013 was voor hen de JSF opeens de beste keuze. Deze looping was mij te veel: in het licht van de gouden speld voor 50 jaar lidmaatschap verliet ik de partij. En ik was niet de enige: in november 2013 werden uitgetreden partijleden in het gebouw van de Tweede Kamer onderhouden door Angelien Eijsink, woordvoerder Defensie van de fractie. Het was treurig het gezelschap bijeen te zien: levenslange leden, oud-wethouders, PvdA’ers die in hun conservatieve dorp voor hun rood waren uitgekomen.

Zelfs als de JSF na jarenlang getob en budgetoverschrijvingen ooit nog operationeel wordt, zit Nederland straks met een luchtmachtje van 20 vliegtuigen, want van de 37 gekochte exemplaren zijn er altijd een stel op training of in revisie. Alleen al daarom is de aanschaf van een goedkoper toestel van bewezen bruikbaarheid alsnog verstandig. We kennen die ervaring: we hebben een nieuw huishoudelijk apparaat gekocht, het doet niet wat was beloofd, ook na herhaalde reparaties. Ten slotte besluiten we niet langer goed geld naar kwaad geld te gooien. We nemen het verlies en schaffen een nieuw apparaat van bewezen deugdelijkheid aan.

Het JSF-drama bezorgt ons een déjà vu: 50 jaar geleden werd de Starfighter betiteld als de Aankoop van de Eeuw. De ‘aas onder de gevechtstoestellen’ bleek een ‘Witwenmacher’.

Ombudsman

Stelling over CBS niet waar

In de rubriek ‘De Ombudsman’ over factchecking van zaterdag 27 februari stelt Sjoerd de Jong de CBS-berichtgeving over depressieve gevoelens onder Nederlanders aan de orde. Hij stelt dat het CBS „…niet beweert dat zoveel Nederlanders zeiden zich depressief te hebben gevoeld, maar dat ze een depressie hebben gehad.” En vervolgens concludeert hij dat „het instituut minder gelijk heeft dan het beweert”.

In het kader van goede factchecking: de eerste zin van genoemd CBS-bericht (van 25 januari) begint met: „Acht procent van de Nederlanders (…) gaf zelf aan een depressie te hebben of te hebben gehad.”

Elke volgende zin waarin het CBS verslag doet van de cijfers uit dit zogenoemde perceptieonderzoek bevat dergelijke zinsneden: „mensen geven aan…”, „zeggen dat...”.

Uw stelling is dus niet waar.

Alleen de kop van het artikel bevat deze formulering niet – als krantenmaker kent u de beperkingen en gevolgen van korte heldere koppen maken.

Het CBS wil zich daar niet mee vanaf maken en we zullen er op toezien dat we de kop in het vervolg passender zullen formuleren.

Mike Ackermans

Hoofdredacteur CBS Communicatie & Nieuws