Hoofdredacteur Zaman ontslagen door bewindvoerder

Gisteren was de krant al onder curatele gesteld door de autoriteiten.

Bij de redactie van Zaman werd ook op zaterdag gedemonstreerd.
Bij de redactie van Zaman werd ook op zaterdag gedemonstreerd. Foto: AFP/OZAN KOSE

De hoofdredacteur van de Turkse krant Zaman is vandaag ontslagen. De krant kreeg gisteren door een rechtbank een bewindvoerder aangewezen, die voor meer controle op het medium moet zorgen. Een van de eerste stappen is het ontslag van Abdülhamit Bilici als hoofdredacteur, zo meldt de Engelstalige versie van de krant op Twitter:

Twitter avatar todayszamancom Today’s Zaman #LATEST #Zaman Editor-in-Chief @ahamitbilici fired by trustees after gov’t takeover https://t.co/XM5qtkGYQF

Het nieuws van vrijdag leidde die avond al tot protesten bij de redactie van de krant in Istanbul. De vrees bestaat dat de persvrijheid in Turkije nog verder aan banden wordt gelegd. Zaman is met circa 650.000 exemplaren de grootste krant van Turkije en geldt als een van de laatste titels die nog kritisch is over president Erdogan. De krant is gelieerd aan de Hizmet-beweging van de geestelijke Fethullah Gülen, die tegenwoordig in de VS woont. Hij was ooit een bondgenoot van Erdogan, maar staat nu bekend als een tegenstander van de president.

‘Zwarte dag’

Vrijdagavond bestormde de politie met geweld de redactie; de demonstranten buiten werden met traangas uit elkaar gedreven. Toch was de redactie nog in staat om een laatste, kritische editie naar de drukker te sturen. Daarin wordt onder meer gesproken van “een van de zwartste dagen in de geschiedenis van de krant”. Op de voorpagina: “De grondwet is opgeschort.”

Sinds de overname wordt het kantoor van de krant door politie bewaakt. Boze lezers van de krant kwamen zaterdag wederom samen bij de redactie om te protesteren tegen de overname. De politie dreef hen uiteen met waterkanonnen en traangas. Abdülhamit Bilici werd de toegang tot het kantoor ontzegd.