Hangt van je horizon af

Beleggers die streven naar vermogen voor later hebben doorgaans een beleggingshorizon van vele jaren. Het resultaat van een gespreide belegging in Europese aandelen vanaf 2000 is -5,6 procent, op basis de DJ Stoxx 600 Europe-index. De Europese DJ Stoxx Insurance sector heeft sinds de eeuwwisseling 34,2 procent ingeleverd. Wie in maart 2009 op het dieptepunt van de beurscrisis begon met aandelenbeleggingen kijkt daarentegen aan tegen een koersresultaat in de Europese verzekeringssector van bijna 224 procent, terwijl Europese aandelen gemiddeld met 113 procent zijn gestegen. Wie vorig jaar april op de top van de aandelenmarkt begon met aandelenbeleggen ziet nu nauwelijks een resultaatsverschil. Maar het algemene sentiment ten aanzien van aandelen is wereldwijd aan het verslechteren. Levensverzekeraars moeten beleggen, particuliere beleggers gelukkig niet.