Hevige sneeuwval ontregelt wintersportverkeer

Vooral in Frankrijk is veel verkeershinder door de sneeuw. In Oostenrijk staan files door de grenscontroles.

Foto Lex van Lieshout / ANP

Wie zaterdag naar het zuiden reist voor een weekje skiën of snowboarden moet rekening houden met hevige sneeuwval. Vooral in de richting van de Alpen ontstaat daardoor veel verkeershinder, zo waarschuwt de Verkeersinformatiedienst VID. Op de hoger gelegen wegen naar skigebieden kan twintig tot dertig centimeter vallen.

Sommige skigebieden zijn volgens de VID zaterdagochtend zelfs niet bereikbaar tot de sneeuw is geruimd. De Franse weerdienst gaf eerder al code oranje af vanwege de verwachte sneeuwval. Naast toegangswegen kan er ook op de heuvelachtige snelwegen naar skigebieden – zoals de A40 en A48 – sneeuw vallen.

Files door grenscontroles bij Oostenrijk

Ook hoger in Frankrijk ondervindt het verkeer echter hinder van het weer. Op de A26 tussen Reims en Lille – een veelgebruikte route voor mensen uit West-Nederland - moeten automobilisten zaterdagochtend oppassen voor sneeuwval. Zij doen er volgens de VID verstandig aan om via Luxemburg om te rijden.

Na Frankrijk krijgen Zwitserland en Oostenrijk op zaterdag nog te maken met sneeuwval, die in de loop van de dag naar het oosten trekt. Toch zijn het voorlopig vooral de grenscontroles die in die landen voor files zorgen. Op de weg van Innsbruck naar München stond om 7.00 uur al vijftien kilometer, zo meldt de verkeersdienst.

Gladheid en mist op Nederlandse wegen

Op de Nederlandse wegen is het zaterdagochtend overigens ook oppassen. Zo waarschuwt het KNMI in het hele land voor gladheid door het opvriezen van de regen en sneeuw die vrijdag is gevallen. Ook kunnen in het zuiden, midden en oosten van het land sprake zijn van dichte mistbanken.

Het meteorologisch instituut heeft daarom code geel afgegeven voor het hele land, met uitzondering van Zuid-Limburg. De verwachting is dat de gladheid en mist in de loop van de ochtend verdwijnen. Tot die tijd adviseert het instituut automobilisten om langzamer te rijden en meer afstand te houden.

    • Joost Pijpker