Gerard de Korte nieuwe bisschop van Den Bosch

Gisteravond lekte het nieuws over de benoeming per ongeluk al uit.

De nieuwe bisschop van Den Bosch: Gerard de Korte. Foto ANP/RAMON MANGOLD

Gerard de Korte is zaterdagochtend benoemd als nieuwe bisschop van Den Bosch. Hij volgt bij het grootste bisdom van Nederland Antoon Hurkmans op, die wegens gezondheidsproblemen vorig jaar al zijn vertrek aankondigde. De Korte is de eerste bisschop in Nederland die benoemd is door paus Franciscus.

De Korte (60) staat bekend als een bruggenbouwer en een ‘geliefd kerkvader’. Hij was sinds 2008 bisschop in het bisdom Groningen-Leeuwarden. Eerder leek hij nog favoriet om bisschop van Utrecht te worden, waar hij tot zijn aanstelling in het noorden hulpbisschop was. Paus Benedictus besloot toen echter om Wim Eijk aan te wijzen als opvolger van toenmalig aartsbisschop Ard Simonis.

Lees ook het interview dat NRC met De Korte had in november vorig jaar: Rutte is een gelovig man, maar hij mag het niet tonen

De nieuwe bisschop van Den Bosch zal een verdeeld bisdom aantreffen. De verhoudingen tussen gelovigen en de leiding zouden zijn verslechterd. Een paar jaar geleden kwam het bisdom nog in opspraak toen een pastoor had geweigerd om de hostie uit te delen aan praktiserende homo’s. Dit was gedaan na overleg met bisschop Hurkmans, wat leidde tot veel kritiek.

Gisteravond lekte de naam van De Korte al uit nadat per ongeluk een bericht op de site van het bisdom Den Bosch verscheen waarin Hurkmans zijn opvolger feliciteert. Het bericht werd verwijderd, maar via een twitteraccount werd een screenshot van het bericht verspreid.

Wie De Korte in het noorden gaat opvolgen, is nog niet bekend.

    • Philippus Zandstra