Geen bewijs dat Duits WK gekocht is; de zweem blijft

Onderzoek naar betalingen van onder meer Beckenbauer geeft geen compleet beeld.

Foto EPA

Er is geen bewijs gevonden dat Duitsland stemmen zou hebben gekocht voor de organisatie van het WK in Duitsland in 2006. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onafhankelijk onderzoek van advocatenkantoor Freshfields. Wel hebben de onderzoekers een reeks verdachte betalingen aangetroffen, waardoor omkoping dan ook niet uitgesloten wordt in het rapport.

In 2000 kreeg Duitsland met een nipte meerderheid het WK toegewezen. Een andere grote kanshebber dat jaar was Zuid-Afrika. Het weekblad Der Spiegel berichtte afgelopen najaar dat Duitsland het WK van 2006 gekregen zou hebben door vier Aziatische FIFA-leden om te kopen. Het Duitse organisatiecomité van voetbalicoon Franz Beckenbauer zou een zwarte kas hebben gecreëerd, waarin toenmalige Adidas-directeur Robert-Louis Dreyfus een bedrag van omgerekend 6,7 miljoen euro stortte. Volgens Der Spiegel was dat een lening, waarmee stemmen zijn gekocht.

Na de publicaties stapte voorzitter Wolfgang Niersbach van de Duitse voetbalbond op omdat hij al eerder kennis had gehad van de betalingen. Vorige week vertrok ook Helmut Sandrock, de tweede man, „zodat de bond een nieuwe start kan maken”.

Centraal in het onderzoek van Freshfields staan een reeks dubieuze betalingen, onder meer door Beckenbauer. De Duitse voetbalbond maakte in 2005 een bedrag van 6,7 miljoen euro over naar een FIFA-rekening. Deze som werd vanaf de FIFA-rekening meteen overgemaakt naar een Zwitserse rekening van de in 2009 overleden Louis-Dreyfus. Die rekening had hij in 2002 geopend.

Vanaf deze rekening was in 2002, twee jaar nadat Duitsland het WK in de wacht sleepte, een bedrag van omgerekend ongeveer 6,7 miljoen euro overgemaakt op rekening van een Zwitsers advocatenkantoor, waar de onderzoekers van Freshfields ook betalingen vonden van Beckenbauer. Uiteindelijk kwamen de miljoenen terecht bij een bedrijf uit Qatar, waarvan toenmalig voorzitter van de Aziatische voetbalbond Mohammed Bin Hammam eigenaar was.

Bin Hammam werd in 2012 geschorst door de FIFA voor poging tot omkoping in een andere kwestie. De Qatarees ontkent volgens de onderzoekers in 2002 geld te hebben ontvangen. Het geld was aangemerkt als betaling voor marketing- en tv-rechten voor de Asian Games in 2006. „Maar elke uitspraak over de reden van deze betaling is speculatie”, aldus Freshfields. Beckenbauer gaf al eerder toe een fout te hebben gemaakt omtrent een betaling in 2002, maar ontkende omkoping.

De onderzoekers zeggen dat niet iedereen wilde of kon meewerken. Onder meer vanuit de FIFA was geen medewerking. Volgens de wereldvoetbalbond is dat omdat een onderzoek van het Zwitsers OM voorrang heeft. Ook waren er andere obstakels: verwijderde e-mails, bestanden die niet toegankelijk waren of zijn verdwenen. Het beeld is volgens Freshfield daarom allerminst compleet.

Voormalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft al eerder geïnsinueerd dat Duitsland het WK van 2006 op een oneerlijke manier kreeg, nadat een FIFA-bestuurder zich onthield van stemming. Daarmee won Duitsland met 10 tegen 9. Freshfields stelt nu dat Blatter wist van de transactie in 2005 vanaf de FIFA-rekening.