FIFA gaat experimenteren met videoscheidsrechters

De zogenoemde VARs mogen scheidsrechters gevraagd en ongevraagd van advies voorzien.

Ook in Nederland is met videoarbitrage geëxperimenteerd.
Ook in Nederland is met videoarbitrage geëxperimenteerd. Foto Koen van Weel / ANP

De FIFA gaat experimenteren met videoscheidsrechters in het voetbal. Dat heeft de International Football Association Board (IFAB), het orgaan dat over de spelregels gaat, zaterdag bekendgemaakt. Video Assistent Referees, of VARs, helpen de scheidsrechter bij beslissingen over doelpunten, strafschoppen en kaarten.

IFAB heeft aangekondigd te werken aan een proef voor de komende twee jaar, in samenwerking met een nog te selecteren universiteit. Uiterlijk volgend seizoen moeten de eerste wedstrijden met VARs gespeeld worden.

De scheidsrechter mag bij twijfel nadere bestudering van de beelden aanvragen bij de VARs, maar de videorefs mogen de arbiter ook zelf adviseren een beslissing te herzien. Doel is volgens IFAB niet dat er nooit meer een fout wordt gemaakt op het voetbalveld:

“De verwachting is niet dat we een 100 procent juiste beslissing kunnen nemen bij ieder incident, maar dat we duidelijk foute beslissingen kunnen vermijden in vooraf bepaalde “wedstrijdverloopveranderende” situaties: doelpunten, het toekennen van strafschoppen, directe rode kaarten en het bestraffen van verkeerde spelers.”

De videoscheidsrechters zitten elders in het stadion en kunnen via een headset contact opnemen met de scheidsrechter. Die mag in de proef het advies van de VARs accepteren, of de beelden zelf terugkijken op een scherm langs de zijlijn.

Naast de introductie van videoscheidsrechters voerde de IFAB naar eigen zeggen zijn grootste herziening van de spelregels ooit door. Het gaat bij de 94 wijzigingen voornamelijk om nieuwe formuleringen en verduidelijkingen van bestaande regels.

Verder mag vanaf 1 juni onder meer de bal bij de aftrap in iedere richting gespeeld worden, in plaats van alleen naar voren. Een speler die slachtoffer is van een overtreding waar een kaart voor is getrokken, mag op het veld worden snel worden onderzocht of verzorgd. De tekst is bovendien volledig sekseneutraal gemaakt.