Opinie

    • Youp van ’t Hek

FC Rente

Youp van ’t Hek

Geestig dat we een commissie hebben die subsidies rond het referendum van 6 april toekende en dat er een meneer 48.000 euro heeft gekregen om pleerollen over deze zaak te bedrukken. Het zegt genoeg over ons land waar aan een universiteit binnenkort officiële botoxspuiters worden opgeleid.

Medy van der Laan was de voorzitter van het clubje. Kon Loek Hermans niet? Totaal mochten ze twee miljoen verdelen. Twee miljoen voor het verjaardagsfeestje van Jan Roos. Dat feestje zelf wordt nog veel duurder. We zijn rijk. Stinkend rijk. Denk maar aan De Groene Draeck.

De gemeente Enschede gaat binnenkort voor 32 miljoen het plaatselijke casino redden. Ik heb het over de voetbalclub waar allerhande lokale investeerders heel veel geld mee hadden willen verdienen.

Saldo van der Laan en Joop Muntenman zijn in Enschede de bijnamen van de voormalige bestuursleden die met een paar megalomane vriendjes de club in hun grijpgrage handen hadden. En die die mooie club financieel totaal verwoest hebben. De baas van de KNVB zwaait nu met het zwaard van Damocles en dreigt het zijden draadje waaraan de club nog hangt door te snijden. Beetje voorbarige tekst uit de mond van een meneer die na de gênante uitschakeling van Nederland tegen IJsland allang zijn biezen had moeten pakken. Dus rustig aan meneer Van Oostveen. U kreeg ook nog een kans?

Hoe het afloopt met FC Twente? Het loopt wel los. De club wordt teruggegeven aan de stad en de supporters en wordt binnen een paar jaar weer kerngezond. Laat dat maar aan de nuchtere tukkers over.

Ze kijken goed hoe ze dat bij concurrent Heracles doen. Dus met de voetbalschoentjes weer op de grond en doen wat je moet doen, namelijk: zo goed mogelijk voetballen. Als dat geldbeluste gajes maar uit de buurt van de Grolsch Veste blijft. Mijn advies is een levenslang stadionverbod.

Die Munsterman is wel een bijzonder sujet. Eigenhandig draaide hij een aantal jaren geleden het uiterst stabiele Wegener bijna de nek om door als topman van dit krantenconcern voor heel veel geld het totaal failliete blaadje De Pers van Marcel Boekhoorn te kopen. Dat kostte de uitgeverij meer dan zestig miljoen. Boekhoorn moet nog regelmatig aan de beademing van het lachen als hij terugdenkt aan deze superdeal. Joop werd er na dit debacle bij Wegener uit geflikkerd, maar kreeg nog wel twee miljoen mee. Dat is knap. En nu kan hij het faillissement van FC Twente aan zijn cv toevoegen. Hij en zijn vriendje Aldo schijnen nog geld van de club te krijgen. Dat hadden zij er niet ingestopt uit clubliefde, maar in de hoop er veel meer uit te sleuren. Middenstand speelt Barcelonaatje. Dat is het meest aandoenlijke van het geheel.

Op de een of andere manier word ik heel vrolijk van dit soort nieuws. Vooral nu ik begrijp dat de maffiose bestuursleden er zelf ook miljoenen aan hebben verloren. Zielig hè? Er is vast wel een adviseur bij KPMG die ervoor kan zorgen dat die schade voor de heren beperkt blijft. De zogenaamde IKEA-constructie. Zelf sleutelen dus.

Waarom trekken voetbalclubs altijd dit soort rijke idioten aan? Moet nog zo vaak denken aan die rare uit de hand gelopen politieman Dirk Scheringa, die een heel volk voor miljoenen naaide om de Berlusconi van Noord-Holland te kunnen uithangen. En heel Alkmaar hobbelde achter die rattenvanger aan.

En ik ben verbaasd. Allereerst door de vele Munstermannen, die zich laten gelden door een voetbalclubje tot hun speeltje te bombarderen, maar ook door het domme klootjesvolk dat dit klakkeloos toelaat. Leden en supporters die een gezellige vereniging voor een habbekrats uit handen geven aan één rijke idioot. Waarom?

Maar dat maakt voetbal wel zo leuk. Lekker dat er altijd iets aan de hand is. Chronisch gedoe met patiënten. Of het nou hooligans of bestuursleden zijn. Ze zijn stuk voor stuk knettergestoord.

Daarom hoop ik dat we dit soort mensen houden. Graaiers die voor reuring zorgen. Munstermannen, Scheringaatjes en andere kleptomanen. Oké, het kost een paar centen, maar we hebben wel lol van al die ijdeltuiten die zich met het voetballen bemoeien. Eigenlijk is het Nederlandse voetbal in de bestuurskamers al jaren spannender dan op de velden. Is daar geen subsidie voor? Misschien wil Medy een commissie voorzitten. Regel ik het pleepapier.

    • Youp van ’t Hek