Slowaakse Smer verliest meerderheid bij verkiezingen

De sociaal-democratische regeringspartij is opvallend kritisch over immigratie.

Robert Fico komt bij zijn partijkantoor aan om de verkiezingsuitslag te volgen.
Robert Fico komt bij zijn partijkantoor aan om de verkiezingsuitslag te volgen. Foto David W Cerny / Reuters

De Slowaakse partij Smer (‘Richting’) van premier Robert Fico heeft bij de parlementsverkiezingen 28,4 procent van de stemmen behaald. Daarmee behaalt Smer 49 zetels in het 150 plaatsen tellende parlement, maar verliest het volgens persbureau AP de absolute meerderheid verloren.

Het resultaat is een fikse tegenvaller voor de linkse Fico: vooraf werd een percentage van 35 procent voorspeld. Smer moet nu op naar een of meer coalitiepartners. De uitslag van de verkiezingen toont aan dat minstens acht partijen minimaal hebben behaald in het parlement. de premier had vooraf gehoopt te kunnen regeren met een kleine partij, maar stelde na het tellen van 98 procent van de stemmen dat het smeden van een nieuwe coalitie “erg ingewikkeld gaat worden en tijd zal kosten:

“Als winnaar van de verkeizingen hebben we de plicht om te komen tot een stabiele regering. En dat zal niet gemakkelijk worden, laat dat duidelijk zijn.”

Centrum-rechts

Mocht Smer er niet in slagen een coalitie te vormen, dan zullen volgens Reuters de centrum-rechtse partijen wellicht proberen om een regering te vormen, net zoals na de verkiezingen in 2010. Daarbij zou de nummer twee van de verkiezingen van zaterdag, de libertarische partij Sloboda a Solidarita (‘Vrijheid en Solidariteit’) een belangrijke rol kunnen spelen.

Opvallend was ook de winst van 8,1 procent van de stemmen voor het extreem-rechtse Ľudová strana – Naše Slovensko (‘Partij voor de Mensen - Ons Slowakije’). Dat is meer dan drie keer zoveel als vooraf was voorspeld.

Kritisch over immigratiebeleid

Smer is voor een sociaal-democratische partij opvallend kritisch over het Europese immigratiebeleid. Premier Fico zei eerder een verband te zien tussen de toestroom van vluchtelingen, de aanslagen van 13 november in Parijs en de aanrandingen op oudejaarsnacht in Keulen. Hij noemde multiculturalisme eerder nog “een fabel” en heeft gezworen niet akkoord te gaan met EU-quotum voor de opvang van asielzoekers in zijn land.

De verkiezingen in Slowakije worden met een scherp oog bekeken in Brussel. Het land volgt in juli Nederland op als voorzitter van de Europese Unie.