Europa wil persvrijheid bespreken met Turkije

Europarlementsvoorzitter Schulz zal het overheidsingrijpen bij Zaman maandag ter sprake brengen.

Een vrouw helpt een andere vrouw tijdens de demonstratie, zaterdag bij Zaman. Foto Kursat Bayhan / Zaman / AP

Verschillende Europese leiders hebben zaterdag hun zorgen geuit over de persvrijheid in Turkije. De Turkse politie greep zaterdag opnieuw met geweld in bij een demonstratie bij het redactiegebouw van de oppositiekrant Zaman. Volgens persbureau AP werd een waterkanon en traangas ingezet. Reuters spreekt ook over rubber kogels.

Vrijdag werd Zaman, de grootste krant van Turkije, door de rechter onder curatele van overheid gesteld. De politie brak enkele uren later een protest tegen de uitspraak op, en viel het redactiegebouw binnen. De hoofdredacteur van het blad werd zaterdag door de bewindvoerder ontslagen.

Europese zorgen

Eurocommissaris Johannes Hahn voor uitbreiding zei op Twitter “zeer bezorgd” te zijn. Turkije moet volgens Hahn als kandidaat-lid van de Europese Unie de persvrijheid respecteren. Ook Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement, uitte scherpe kritiek:

“Als iemand het oneens is met beweringen of de berichtgeving van een krant, moet hij ze met feiten weerleggen, niet door de journalistiek te knevelen.”

Schulz zegt de Zaman-kwestie maandag aan te halen in zijn gesprek met de Turkse premier Ahmet Davutoğlu. Maandag spreken Turkije en Europa met elkaar over een oplossing voor het vluchtelingenvraagstuk.

    • Bastiaan Nagtegaal