Conflict bij Delta Lloyd voor rechter

De grootste aandeelhouder van Delta Lloyd sleept de Amsterdamse verzekeraar voor de rechter. Het Amerikaanse investeringsfonds Highfields Capital Management wil bij de Ondernemingskamer een plan van Delta Lloyd tegenhouden om nieuwe aandelen te verkopen en zo de buffers te versterken.

Dat heeft het fonds vrijdag aangekondigd. De stap is de voorlopige culminatie van een snel escalerend conflict tussen de belegger en de top van het bedrijf, met ruim 4 miljoen klanten en 5.000 werknemers een van de grootste verzekeraars van Nederland. Donderdag vindt naar verwachting de zitting plaats. De Ondernemingskamer kan dan al meteen met een voorlopige voorziening komen.

Dit soort hoogoplopende conflicten tussen aandeelhouders en bedrijven zijn uitzonderlijk. Het gebeurt al helemaal niet vaak dat een aandeelhouder naar de rechter stapt om plannen van bestuurders tegen te houden.

Highfields ziet de aandelenuitgifte niet zitten omdat Delta Lloyd ook zonder solide genoeg zou zijn. Op een speciale aandeelhoudersvergadering op 16 maart wil Delta Lloyd toestemming vragen voor de verkoop van 650 miljoen euro aan nieuwe aandelen.

Highfields stelt dat Delta Lloyd beleggers „inconsistente en incomplete informatie” heeft verstrekt „in een poging om aandeelhouders bang te maken”. Delta Lloyd vraagt de rechter het verzoek af te wijzen. „De aandeelhoudersvergadering is het aangewezen forum om te discussiëren over de merites [van het plan], en om een besluit te nemen. Individuele aandeelhouders moeten niet proberen dat te omzeilen door naar de rechter te stappen.”