China zet lagere doelstellingen voor economische groei

Het land kende vorig jaar een groei van 6,9 procent, wat het laagste was in 25 jaar.

Het Volkscongres tijdens de toespraak Li Keqiang.
Het Volkscongres tijdens de toespraak Li Keqiang. REUTERS/Damir Sagolj

De Chinese overheid streeft voor de komende vijf jaar een economische groei na van 6,5 procent. Daarmee is de oude doelstelling van 7 procent losgelaten, zo bleek zaterdag bij de opening van het Volkscongres. De lagere verwachtingen zijn ingegeven door de onrust op de financiële markten en een dalende export. Het land kende vorig jaar een economische groei van 6,9 procent. Dat is in vergelijking met veel andere landen hoog, maar voor China zelf is 6,9 procent het laagste groeicijfer in 25 jaar. Een minimale groei 7 procent van het bbp werd altijd gezien als een voorwaarde om onrust in het binnenland te voorkomen. Premier Li Keqiang over de nieuwe stap:

“Er komen steeds meer en grotere problemen kijken bij de ontwikkeling van ons land, dus we moeten voorbereid zijn.”

Om de economie op de rails te houden, kondigde de premier hervormingen aan in de Chinese staatsindustrieën, die bekendstaan als zeer inefficiënt. Zo zullen binnen twee tot drie jaar in de kolen- en staalindustrie vijf tot zes miljoen banen verdwijnen. Tegelijkertijd moeten er elders tien miljoen nieuwe banen gecreëerd worden.

Leger krijgt er 7,6 procent bij

Tijdens de toespraak refereerde Li niet aan de recente onrust in Hongkong. Hij benadrukte alleen dat de huidige leiding van de stad zijn volledige steun heeft. Wat betreft Taiwan, waar sinds kort een regering zit die formele onafhankelijkheid van China nastreeft, liet de premier weten dat er geen verandering in het beleid zal zijn en dat China dus tegen onafhankelijkheid van het eiland is. China’s soevereiniteit en territoriale integriteit moeten gewaarborgd blijven, aldus Li.

Door de lagere economische groei krijgt het leger dit jaar 7,6 procent meer budget. Dat is minder dan in voorgaande jaren, toen dat percentage nog in de twee getallen beliep. Het Volksbevrijdingsleger maakt op dit moment een moderniseringsslag: het wordt afgeslankt van 2,3 miljoen naar 2 miljoen soldaten. Tegelijkertijd wordt er meer ingezet op de marine en nieuwe eenheden voor cyber-oorlogvoering.