‘Bijna 700 doden in Syrië sinds bestand’

De wapenstilstand ging vorige week in en ondanks een aantal schendingen, lijkt het vooralsnog stand te houden.

Foro AP Photo/Pavel Golovkin

Sinds het bestand in Syrië is ingegaan, zijn er in het land bijna 700 doden gevallen. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Rechten van de Mens zijn er in de gebieden waar sinds vorige week het bestand van kracht is, 135 mensen om het leven gekomen. In de regio’s waar dit niet het geval is, telden activisten van het observatorium 552 doden.

Het beperkte staakt-het-vuren werd vorige week door de VS en Rusland afgekondigd. Het staken van de vijandelijkheden moet het vredesproces in het land weer op gang helpen, maar geldt niet voor alle strijdende partijen. Islamitische Staat en het aan Al-Qaeda gelieerde Al-Nusra Front worden nog steeds gebombardeerd. Problematisch daarbij is dat Al-Nusra zich ook ophoudt in gebieden waar door de VS gesteunde rebellengroeperingen actief zijn. Die groeperingen vechten tegen het regime van president Assad, die wordt gesteund door Rusland. Het bombarderen van Al-Nusra kan als voorwendsel dienen om ook die andere groeperingenaan te vallen.

Volgens de VN houdt de wapenstilstand nog steeds stand, maar is het wel zeer fragiel. Een belangrijke rebellengroepering meldde gisteren echter dat troepen van Assad de gevechtspauze misbruiken om nieuwe gebieden in te nemen.

‘Doden bij oversteken grens Turkije’

Het Observatorium meldt ook dat Turkse grenswachten zaterdagochtend het vuur zouden hebben geopend op vluchtelingen die vanuit Syrië de grens probeerden over te steken. Daarbij zijn twee vluchtelingen om het leven zijn gekomen en raakten tien anderen gewond. Het is niet bekend of bij het incident ook vluchtelingen daadwerkelijk Turkije hebben bereikt.

Het vanuit Londen opererende Observatorium werkt met een netwerk van lokale activisten in Syrië.