PSV wint tiende competitiewedstrijd op rij

PSV versloeg Groningen met 0-3. FC Utrecht versloeg met 0-4 Heerenveen, PEC – De Graafschap werd 2-0.

Etienne Reijnen en PSV'er Luciano Narsingh.
Etienne Reijnen en PSV'er Luciano Narsingh. Foto ANP

PSV stevent voortvarend af op de naderende competitiekraker met titelconcurrent Ajax. De Eindhovenaren boekten zaterdagavond bij FC Groningen hun tiende eredivisieoverwinning op rij: 0-3. De topper op 20 maart in het Philips Stadion wordt zodoende steeds belangrijker in de strijd om het kampioenschap.

Het begin van de wedstrijd op het slechte veld in de Euroborg was veelbelovend. PSV kwam al na zeven minuten op voorsprong door een doelpunt van Jetro Willems. De linksback was weer eens mee naar voren geslopen en kreeg op de rand van het strafschopgebied alle ruimte om te schieten. Omdat zijn schot van richting werd veranderd door Hans Hateboer was doelman Sergio Padt van FC Groningen kansloos. In het vervolg van de eerste helft wist PSV echter geen serieuze kansen meer af te dwingen.

De thuisploeg kon de Groningse toeschouwers niet verwennen. Trainer Erwin van de Looi had na drie nederlagen op rij het scorend vermogen van Michael de Leeuw en Danny Hoesen op de bank gelaten. Ook zijn nieuwe voorhoede met Bryan Linssen en Alexander Sörloth zorgde echter niet voor doelpunten. Het publiek in de Euroborg schreeuwde halverwege de eerste helft om een strafschop na een ingreep van doelman Jeroen Zoet in een duel met Hedwiges Maduro, maar scheidsrechter Pol van Boekel zag geen overtreding.

Na rust was PSV een stuk overtuigender. Na een goed uitgevoerde aanval scoorde Davy Pröpper prachtig door een voorzet van Jürgen Locadia uit de lucht te halen en raak te schieten. Marco van Ginkel was vrijwel direct daarna dicht bij de derde PSV-treffer, maar zijn schot werd door Padt via de paal naast getikt. Padt kon niet voorkomen dat Locadia in de slotfase van afstand hard en geplaatst raak schoot (0-3).

Behalve de indrukwekkende reeks zeges is PSV nu ook al vijf competitieduels zonder tegentreffer. De laatste keer dat doelman Zoet werd gepasseerd in de eredivisie was tegen De Graafschap, eind januari. Ajax moet zondag in Tilburg van Willem II winnen om in het spoor te blijven van de titelverdediger.

Sc Heerenveen - FC Utrecht: 0-4

Bekerfinalist FC Utrecht blijft ook in de reguliere competitie volop in de race om Europees voetbal. Door een forse overwinning zaterdag bij sc Heerenveen (0-4) stoomde de ploeg op naar de derde plaats op de ranglijst. De Friezen speelden ruim een uur met tien man, na een rode kaart voor aanvoerder Joey van den Berg.

Heerenveen begon met Mitchell te Vrede in de basis. Hij was na de winterstop veelal bankzitter, omdat trainer Foppe de Haan in de spits de voorkeur gaf aan Henk Veerman, die echter in de ogen van zijn trainer de afgelopen weken te weinig productief was. Bekerfinalist FC Utrecht startte, anders dan vorige week tegen Feyenoord, met twee spitsen: Sébastien Haller en Ruud Boymans.

Utrecht startte het duel gepassioneerd. Andreas Ludwig rondde na vijf minuten een knappe aanval keurig af. Kort daarna verzuimde Boymans de wedstrijd al vroeg in het slot te gooien, net als even later Rico Strieder.

Na een half uur moest Heerenveen met tien man verder. Van den Berg kreeg rood van scheidsrechter Serdar Gözübüyük na een onbesuisde overtreding op Haller. Opmerkelijk genoeg werden de Friezen daarna wat gevaarlijker. Kort voor de rust leidde dat bijna tot de gelijkmaker. Sam Larsson schoot van afstand op de paal.

Na rust was in het eerste half uur sprake van een echte wedstrijd. Ondanks de numerieke minderheid vocht Heerenveen verbeten terug. Bij FC Utrecht werd het spel na het geblesseerd uitvallen van Haller en Timo Letschert steeds slordiger. De Haan probeerde de druk verder op te voeren via het inbrengen van Veerman als extra spits.

Helpen deed die wanhoopspoging niet. In het laatste kwartier sloeg FC Utrecht genadeloos toe. Grote man daarbij Boymans, die eerst een pass van Willem Janssen verzilverde en daarna op aangeven van invaller Ruben Ligeon opnieuw scoorde. Chris Kum zorgde voor de eindstand van 0-4.

PEC Zwolle - De Graafschap: 2-0

PEC Zwolle heeft zaterdag in het eigen IJsseldeltastadion een benauwde overwinning geboekt op hekkensluiter De Graafschap. De ploeg van trainer Ron Jans stond halverwege met 2-0 voor, dankzij twee treffers van Stef Nijland, maar kwam in de tweede helft toch nog in de problemen. Desondanks trok de thuisclub de winst over de streep: 2-1.

PEC Zwolle herstelde zich daarmee van de nederlaag vorige week bij degradatiekandidaat SC Cambuur (1-0). Die zeperd had ook gevolgen voor De Graafschap, dat weer op de laatste plek werd gedrukt door de Friese club. PEC Zwolle legde de basis voor de winst tijdens de eerste helft, waarin het veel sterker was dan de ‘Superboeren’. Het recept was twee keer hetzelfde: spits Lars Veldwijk deed het voorbereidende werk, Nijland knalde raak.

Zelf had Veldwijk al vroeg de kans laten liggen om de score te openen. De spits ging alleen op doelman Hidde Jurjus af, maar schoot de bal op diens benen. In de 23e minuut kreeg PEC hulp van middenvelder Bryan Smeets van De Graafschap, die de bal volledig verkeerd terugspeelde. Veldwijk kon daardoor opnieuw op Jurjus afgaan en besloot dit keer de bal opzij te leggen naar de meegelopen Nijland: 1-0. De blunder van Smeets was symbolisch voor het spel van de bezoekers voor rust: slap en ongeconcentreerd.

In de 32e minuut verdubbelde de thuisclub de voorsprong. Veldwijk legde de bal met zijn borst klaar voor Nijland, die vanaf de rand van het strafschopgebied prachtig raak knalde: 2-0.

PEC Zwolle was heer en meester, maar toch brachten de mannen van Jans zichzelf na rust in de problemen. De thuisploeg dacht de zege ook op halve kracht wel te kunnen binnenhalen. Dat bleek een misvatting, want De Graafschap kon daardoor terugkomen. Invaller Nathan Kabasele zorgde voor de aansluitingstreffer. De jacht op de gelijkmaker bleef zonder succes, waardoor De Graafschap nog steeds onderaan de ranglijst bungelt. (ANP)