Belegger Delta Lloyd naar rechter

Het hoog opgelopen conflict tussen Delta Lloyd en de Amerikaanse belegger Highfields escaleert verder.

Illustratie Studio NRC

De grootste aandeelhouder van Delta Lloyd sleept de Amsterdamse verzekeraar voor de rechter. Het Amerikaanse investeringsfonds Highfields Capital Management wil bij de Ondernemingskamer een plan van Delta Lloyd tegenhouden om nieuwe aandelen te verkopen en zo de buffers te versterken.

Dat heeft het fonds vrijdag aangekondigd. De stap is de voorlopige culminatie van een snel escalerend conflict tussen de Amerikaanse belegger en de top van het bedrijf, met ruim 4 miljoen klanten en 5.000 werknemers een van de grootste verzekeraars van Nederland.

Komende donderdag vindt naar verwachting de zitting plaats. De Ondernemingskamer, een onderdeel van het gerechtshof van Amsterdam, kan dan al meteen met een voorlopige voorziening komen.

Dit soort hoogoplopende conflicten tussen aandeelhouders en bedrijven zijn uitzonderlijk. Het gebeurt al helemaal niet vaak dat een aandeelhouder naar de rechter stapt om plannen van bestuurders tegen te houden.

Highfields ziet de aandelenuitgifte niet zitten omdat Delta Lloyd ook zonder kapitaalversterking solide genoeg zou zijn. De emissie doet beleggers pijn omdat die meestal leidt tot een verlaging van het dividend per aandeel. Er zijn immers meer aandelen in omloop waarover de winstuitkering moet worden verdeeld.

Highfields heeft de Ondernemingskamer verzocht om een verbod op een stemming over het plan op 16 maart. Op een speciale aandeelhoudersvergadering wil Delta Lloyd dan toestemming vragen voor de verkoop van 650 miljoen euro aan nieuwe aandelen.

Highfields stelt dat Delta Lloyd beleggers „inconsistente en incomplete informatie” heeft verstrekt „in een poging om aandeelhouders bang te maken” en zo voor het plan te laten stemmen.

Delta Lloyd zegt in een verklaring dat het de rechter zal vragen het verzoek af te wijzen. „De aandeelhoudersvergadering is het aangewezen forum om te discussiëren over de merites [van het plan], en om een besluit te nemen over de aandelenuitgifte. Individuele aandeelhouders moeten niet proberen dat te omzeilen door naar de rechter te stappen.”