Deze reptielen zitten al miljoenen jaren gevangen in gestolde boomhars

Traag stromend boomhars werd de dood van deze hagedissen, agames, gekko’s en kameleons. 99 miljoen jaar later is het hars versteend tot barnsteen en zijn de reptielen perfect bewaard gebleven, tot genoegen van biologen. In Science Advances verbaasden zij zich over de goede staat van de reptielen. Van sommige dieren zijn de schubben nog zichtbaar, en in een enkel geval zelfs het tipje van een tong.

De fossielen komen uit een barnsteenmijn in Birma. 99 miljoen jaar geleden stond hier een tropisch bos dat vooral uit coniferen bestond, met watercipressen (Metasequoia) als meest talrijke bomen. Het Birmese barnsteen is beroemd. In vochtige en warme tropen vergaan kleine dieren normaal gesproken snel, maar in het amberkleurige barnsteen zijn al talloze dieren voor eeuwig bewaard.

    • Lucas Brouwers