Aandelen zijn niet zo duur

Levensverzekeraars die gegarandeerde opbrengsten hebben beloofd, hebben het moeilijk. De rendementen staan onder druk en de lage rente zorgt voor hoge verplichtingen op lange termijn. Producten waar het beleggingsrisico bij de klant ligt hebben wel toekomst, maar zijn minder winstgevend. De hele markt richt zich nu op deze producten en dat drukt de marges. Beleggen in levensverzekeraars is niet zo aantrekkelijk, ook al zijn ze niet zo duur. Ik vind Aegon een uitzondering. De koers is fors gedaald en het aandeel noteert onder de helft van de boekwaarde. Dankzij de sterke balans kan het concern een aantrekkelijk dividend uitkeren (dividendrendement is ruim 5 procent) en eigen aandelen inkopen. Het concern kan zelfs weer groeien: werknemers zijn steeds meer zelf verantwoordelijk voor hun pensioen en de vele kleine pensioenfondsen in Nederland zullen steeds meer gaan uitbesteden. Aan Aegon bijvoorbeeld.