opnieuw

Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken eens in de twee weken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd ertussen.

Purser Astrid Sainsbury (53) was op 16 september 1966 samen met haar oom Ferdinand ‘Boonie’ Hoogewoud (58, adviseur grondzaken) bruidskind bij een familiehuwelijk in de Keizersgrachtkerk in Amsterdam.

„Die dag trouwde mijn tante Ans, een oudere zus van Ferdinand. Hij is de jongste van acht; een nakomertje. Zijn oudste zus Henny, twintig jaar ouder, was mijn moeder en dus was ‘Boonie’ mijn oom. Die bijnaam kreeg hij van een zus die vaak platen van Pat Boone draaide. Al is er ook een apocrief familieverhaal waarin de huisarts het gekrijs van een piepjonge Ferdinand in de box becommentarieerde met: hé, dat lijkt Pat Boone wel.

De trouwerij was een belangrijke dag. Tante Ans, naaister, had mijn jurkje gemaakt, net als haar eigen trouwjapon – die ik op de nieuwe foto draag. Ik herinner me ook nieuw ondergoed; van een goed merk, met een roze strikje en nieuwe sokjes. Mijn rol was cadeaus uitpakken en er naamstickers van de gever opplakken. De trouwfotograaf kiekte mij vaker. Ik vond dat niks. Maar deze foto wilde ik. Oom Boonie was mijn verre held. Ik woonde in Velp en logeerde geregeld bij zijn ouders, mijn grootouders, in Amsterdam: een warm nest, gereguleerd en toch vrij. Er waren zomerkampen in het Amsterdamse Bos. En oom Boonie sliep bovenin een stapelbed: je eigen trap op voor je gaat slapen, waanzinnig! Hij was als een oudere broer, maar dan zonder nare momenten, omdat we elkaar niet zo vaak zagen. De bijzondere band bleef. Op mijn 19de woonde ik zelfs nog even bij hem; wachtende op een eigen appartement. Hij was ook op mijn eigen huwelijk. Daar gebeurde het weer: een andere setting en toch wilde ik dolgraag weer samen met oom Boonie op de foto.”