M/V van de week

Illustratie Siegfried Woldhek

De overstap wekt verwondering en roept vragen op. Directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum, de knipogende Pietje Bell van de museumwereld, kondigde deze week zijn vertrek aan bij het Rijks. Hij wordt directeur van Museum Voorlinden in Wassenaar, het nieuwe museum van verzamelaar Joop van Caldenborgh dat in september opent en zich richt op hedendaagse kunst.

Pijbes is acht jaar lang directeur van het Rijksmuseum geweest. Dat is misschien niet lang voor zo’n ambitieuze man. Maar in die acht jaar heeft hij op topsnelheid gedraaid. Het Amsterdamse Rijksmuseum staat mede dankzij deze Rotterdammer op de internationale kaart.

Gaat hij dan omdat hij moe is? Wie hem ooit ontmoette, kent zijn energie. Gaat hij omdat hij in Wassenaar meer geld verdient? In dat geval was hij wel naar Dubai afgereisd. Of gaat hij omdat hij die zeventiende eeuwse meuk (voor alle duidelijkheid, onze woorden) zat is?

Wat zegt hij eigenlijk zelf over zijn gang naar Wassenaar? „Ik houd van afwisseling. Vooral de combinatie van hedendaagse kunst en natuur vind ik aantrekkelijk.”

Dat kan natuurlijk ook.