Binnenkijken bij Steven Sterk

Thijs Wolzak fotografeert elke een bijzonder interieur. Deze week een huis van staal, glas en beton op het Friese veen.

Huis Net buiten het Friese dorp Tjalleberd liet Steven Sterk („koopman in boeken” en uitgever, 57) negen jaar geleden zijn huis bouwen, midden in een natuurgebied. Het heeft dezelfde vorm en verhoudingen als de uitgeleefde stolpboerderij die hij ervoor sloopte, maar de materialen zijn anders; staal, beton en veel glas. Sterk houdt van lichte ruimtes. Het ontwerp liet hij maken door een architect. „Het is modern, maar past toch in de natuur hier. Zo weerspiegelt het stalen dak de wolken en het water.” Hier op de lichte bovenverdieping kan hij tot ver over het veen kijken, dit is „het zomerverblijf”. Beneden is het donkerder, met een houtkachel en bibliotheek: „het winterverblijf”.

Keuken Soms ziet hij zichzelf in alle vroegte bramen plukken, broek nat van de dauw, handen vol schrammen, en vraagt zich dan af: „waar ben ik mee bezig?”. Maar Sterk wil „goede producten” eten, dus hij maakt veel zelf in zijn „semi-professionele” keuken. Die bramen worden jam. Van ganzeneieren maakt hij advocaat. En vlees, dat slacht hij ook. „Mijn vriezer ligt vol. Jagers komen wild afhangen in mijn slachthok, dan heb ik de eerste keus.” Hij gooit niets weg; op tafel (ontwerp van meubelmaker Gjalt Pilat) een bak waarin hij veren bewaart van geplukte ganzen, eenden en fazanten. Sterk wil zijn interieur niet te minimalistisch. Vandaar een moderne „kroonluchter” (van Jan Nauta) maar óók caféstoelen en het Kelimtapijt. „Het moet makkelijk voelen, je moet hier durven leven.”

Van Ikea „Niks, want alles wat ik koop moet een verhaal hebben.”

Bij brand meenemen „Alleen mezelf denk ik.”

Lenny Gerdes